Grochówka na żeberkach z ziemniakami i makaronem

Grochówka na żeberkach z ziemniakami i makaronem

Grochówka na żeberkach z ziemniakami i makaronem to niekwestionowany król polskich zup. Jej bogate, pełnokrwiste smaki wynikają z połączenia delikatnych żeberka wieprzowych, ziemniaków, makaronu i słodkiego grochu, co tworzy prawdziwe kulinarnym arcydzieło. Jest to potrawa, którą Polacy kochają za jej pocieszające właściwości i zdolność do naprawdę „posilenia” w chłodne, zimowe dni. W tym przepisie zainspirowanym klasyczną angielską grochówką z ziemniakami i ryżem, dodamy do tradycyjnej receptury dodatkowy element – makaron, nadając zupie jeszcze większej głębi i satysfakcji. Mimo że jest to danie o wyjątkowej intensywności smaku, jego przygotowanie jest prostsze, niż mogłoby się wydawać.

Składniki:

  • 500 g żeberek wieprzowych
  • 400 g fasoli lub grochu
  • 30 – 40 dag kiełbasy cienkiej
  • 3 – 4 ziemniaki
  • 100 g makaronu (np. świderki)
  • 1 kostka drobiowa
  • 1 kostka wołowa
  • 3 liście laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • 3 łyżki mąki
  • natka pietruszki
  • majeranek
  • pieprz
  • sól
  • przyprawa uniwersalna
  • maggi
  • olej

„Angielska grochówka z ziemniakami i makaronem” – jak zrobić?

  1. Groch lub fasole, moczymy w wodzie najlepiej całą noc.
  2. Żeberka myjemy, oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu, kroimy na porcje i gotujemy razem z grochem do miękkości. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie oraz pokrojoną marchewkę, cebulę, pietruszkę i seler. Dodajemy oby dwa rodzaje kostek i dość sporą ilość majeranku. Kiełbasę kroimy w kostkę lub plasterki i podsmażamy na oleju. Gdy mięso i groch są już miękkie, wrzucamy 3-4 ziemniaki pokrojone w kostkę oraz mocno wysmażoną kiełbasę. Pod koniec gotowania dodajemy również makaron.
  3. Z mąki i oleju robimy zasmażkę i zagęszczamy zupę. Dodajemy natkę pietruszki oraz przyprawiamy do smaku.

Smacznego.

Grochówka na żeberkach z ziemniakami i makaronem – dodatkowe informacje

Grochówka doskonale smakuje ze świeżym chlebem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Grochówka na wędzonym boczku
Następny przepis: Grochówka z ciecierzycą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode