Grochówka na wędzonych żeberkach

Grochówka na wędzonych żeberkach

Grochówka to jedna z tych zup, które wywołują prawdziwe uczucie domowego ciepła. Nasza propozycja, a mianowicie grochówka na wędzonych żeberkach, jest idealnym rozwiązaniem na chłodne, jesienne lub zimowe dni. Dymny, głęboki smak wędzonych żeber daje tej zupie wyjątkowego charakteru, a delikatny, aksamitny krem z zielonego groszku zdecydowanie rozgrzeje każdego. To doskonałe danie, które sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i podczas rodzinnych spotkań. Zupa grochowa na żeberkach wędzonych to propozycja dla tych, którzy cenią sobie tradycyjne, polskie smaki w nowoczesnym wydaniu. Wystarczy zaledwie kilka składników, a efekt końcowy z pewnością przewyższy Twoje oczekiwania.

Składniki:

  • 600 gramów wędzonych żeberek
  • 1,5 szklanki grochu łuskanego – połówki (300 gramów)
  • 1 marchewka (100 gramów)
  • 1 mała pietruszka (30 gramów)
  • kawałek selera (30 gramów)
  • kawałek pora (40 gramów)
  • 4 średnie ziemniaki (500 gramów)
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz

Grochówka na wędzonych żeberkach – jak zrobić?

  1. 1. Groch płuczemy, zalewamy letnią wodą i odstawiamy na 2-3 godziny do namoczenia, następnie odcedzamy na sitku, przepłukujemy wodą i odsączamy.
  2. 2. Żeberka zalewamy 2 litrami wody, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, zagotowujemy i wsypujemy groch. Gotujemy 60 minut na niewielkim ogniu pod przykryciem. Wyjmujemy żeberka, studzimy, oddzielamy mięso od kości i tłuszczu, kroimy w niedużą kostkę.
  3. 3. Do zupy dodajemy oczyszczoną i poszatkowaną w słupki włoszczyznę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy 15 minut, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i majeranek, gotujemy jeszcze 10 minut. Do zupy wkładamy pokrojone mięso i doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli zupa jest za gęsta można dodać trochę wody.

Słowa kluczowe: zupa grochowa na żeberkach wędzonych, grochówka na wędzonych żeberkach

Grochówka na wędzonych żeberkach – dodatkowe informacje

Zamiast świeżej włoszczyzny można użyć 200 g mrożonki.
Jeśli chcemy mieć bardziej zawiesistą zupę, po wyjęciu żeberek można wywar z grochem zmiksować blenderem, należy wówczas usunąć wcześniej ziele angielskie i liście laurowe.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Grochówka na wędzonych kościach
Następny przepis: Grochówka na wędzonym boczku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode