GRILLOWANY STEK CIELĘCY po WŁOSKU (BISTECCA GRIGLIATA )
Przygotowanie grillowanego steku cielęcego po włosku (BISTECCA GRIGLIATA) jest prawdziwym kulinarnym wyzwaniem dla prawdziwych miłośników mięsa. Ten apetyczny przepis na cielęcinę po włosku zrozumieją tylko prawdziwi gurmani. Połączenie kluczowych składników, takich jak cielęcina z kością, udane przyprawy i odpowiednia technika grillowania, gwarantuje niezapomniane doznania smakowe. Ta propozycja to klasyk włoskiej kuchni, który zachwyci zarówno amatorów mięsnych przysmaków, jak i zaawansowanych kulinarnych eksperymentatorów. Oba grono odkryją w tym przepisie mistrzostwo prostoty i genialności smaku. Przygotuj się na mięsny festiwal pod niebem Italii! To jest prawdziwa sztuka grillowania.
Piotr Zieliński
Składniki:
- na 2 osoby:
- 2 plastry (ok. 1 cm) wysokiej jakości mięsa cielęcego z kością (stek z kością)
- ok. 100 g ulubionej sałaty
- świeże zioła (rozmaryn, szałwia)
- oliwa z oliwek
- świeżo mielony pieprz
- sól
- cytryna
Grillowany stek cielęcy po włosku (bistecca grigliata) – jak zrobić?
- Przed rozpoczęciem przygotowania należy parę godzin wcześniej (min. 1 godz.) plastry mięsa polać odrobiną oliwy, posypać świeżo zmielonym pieprzem i obłożyć świeżymi ziołami (nie solą!). Następnie przykryć folią spożywczą i przechowywać w lodówce.
- Rozgrzać dobrze grill. Można użyć grilla elektrycznego (jak u mnie) lub specjalnej patelni. Choć nie ukrywam, że mięso ma najlepszy smak pieczone na tradycyjnym grillu węglowym. Grillować mięso z obu stron przez parę minut (według uznania krwiste, półkrwiste).
- Jeśli chce się uzyskać miękkie i dobrze wypieczone mięso, należy najpierw obsmażyć plastry z obu stron, a następnie pokroić je w poprzek na wąskie kawałki i szybko podpiec pojedyncze kawałki.
- Umyć i dokładnie osuszyć sałatę. Następnie wymieszać z odrobiną oliwy i skropić sokiem z cytryny, delikatnie posolić.
- Mięso posolić i podawać gorące, obłożone sałatą. Na talerzu podać dodatkowo ćwiartki cytryny, z których każdy wyciśnie sobie troszkę soku na mięso.
Buon Appetito!
Porady – dodatkowe informacje
Twarde. Nie polecam używania jakiejkolwiek marynaty, sekret smaku to dobrej jakości mięso, nie zakłócjcie jego smaku przyprawami !!!
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Grillowany ser oscypek w boczku
Następny przepis: Grillowany stek z tuńczyka