Grillowany łosoś z włoską gremolatą
Przedstawiamy przepis na grillowanego łososia z włoską gremolatą, tłumacząc klasykę kuchni śródziemnomorskiej na język domowej kulinarii. Łosoś to ryba, która doskonale komponuje się z niezliczonymi dodatkami, ale połączenie go z gremolatą – aromatyczną mieszanką skórki z cytryny, czosnku i pietruszki, typową dla kuchni włoskiej – to prawdziwa uczta dla zmysłów. Ten przepis na łososia po włosku, przyjemnie pikantny i pełen świeżości, przywołuje atmosferę włoskiej kuchni, o której lekkości i wyjątkowym smaku tak chętnie mówimy, kiedy opisujemy słońce nad Toskanią.
admin
Składniki:
- Składnik na gremolatę na 2 porcje łososia:
- 1 cytryna – jedynie skórka
- oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- sól morska
- dodatkowo potrzebujemy:
- 2 filety łososia ze skórą
- świeży tymianek
- świeży koperek
- pieprz
- oliwa z oliwek do smażenia albo klarowane masło
Grillowany łosoś z włoską gremolatą – jak zrobić?
- Przygotuj gremolatę: Natkę pietruszki i czosnek siekamy. Następnie czosnek ucieramy z solą. Skórkę z cytryn trzemy na tarce. Wszystko razem mieszamy i zalewamy oliwą. Taki sos możemy bardzo długo trzymać w lodówce. Smaki pięknie się przegryzają.
- Gotową gremolatą smarujemy łososia (trochę gremolaty możemy zostawić do dekoracji potrawy). Łososia dodatkowo przyprawiamy pieprzem i świeżym tymiankiem. Smażymy na rozgrzanej oliwie z obu stron na małym ogniu.
Grillowany łosoś z włoską gremolatą – dodatkowe informacje
Gremolatę warto dodać na sam koniec smażenia ryby, żeby się nam zbyt szybko nie przypaliła.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Grillowany oscypek owinięty boczkiem
Następny przepis: Grillowany ser oscypek w boczku