grillowany karczek
Zapach grilla, soczyste mięso, do tego prawdziwe smaki prosto z kuchni polskiej – to wszystko kryje się w przepisie na grillowany karczek. Znanej i cenionej części wieprzowiny nie trzeba specjalnie przedstawiać. Umiejętnie przygotowany, z odpowiednimi przyprawami i dodatkami, nie ma sobie równych podczas letnich biesiad na świeżym powietrzu. Ten niezwykle prosty, a zarazem pyszny przepis to gwarancja udanego grilla. Każdy miłośnik mięsnych potraw z pewnością doceni niepowtarzalny smak i aromat grillowanego karczku. Zapraszamy do odkrywania tego klasycznego dania w nieco nowocześniejszej odsłonie!
admin
Składniki:
- ok 600 g karczku
- olej
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 2 łyżeczki papryki słodka mielona
- 1 łyżeczka przyprawy klasyczna karkówka
- 1/2 łyżeczki przyprawy do gulaszu
- 1/2 łyżki soli ziołowej
Grillowany karczek – jak zrobić?
- Karczek pokroić na grubsze kotlety i delikatnie rozbić.
- 1/3 szkl oleju wymieszaj z pieprzem cayenne i słodką papryką. Nasmaruj tym kotlety z karczku i odstaw na 10 godzin do lodówki.
- Piekarnik rozgrzej do 185 stopni (funkcja grill).
- Na blachę wyłóż papier do pieczenia. Zamarynowane kotlety posyp przyprawami z obu stron. Piecz ok. 1 godziny.
xxxx – dodatkowe informacje
Karczek grillowany
Karczek można też upiec na grillu
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Grillowany czosnkowy łosoś
Następny przepis: Grillowany łosoś z włoską gremolatą