Grillowana karkówka w marynacie miodowo-ketchupowej

Grillowana karkówka w marynacie miodowo-ketchupowej

Podczas letnich spotkań często szukamy pomysłów na smakowite potrawy z grilla. Oto przepis, który z pewnością zaskoczy Twoich gości. Grillowana karkówka w marynacie miodowo-ketchupowej to propozycja dla miłośników słodko-łagodnych smaków. Delikatność karkówki idealnie komponuje się z aromatyczną marynatą, której bazą jest miód i ketchup. Połączenie tych składników daje niepowtarzalną nutę smakową, czyniąc z potrawy prawdziwą ucztę dla podniebienia. Wzbogacenie mięsa wyrafinowanymi aromatami pozwoli na przeżywanie niezapomnianych chwil przy grillu.

Składniki:

  • 6 plastrów karkówki bez kości
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • Marynata:
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżka przyprawy kebab-gyros
  • 1 łyżka ketchupu pikantnego
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej mielonej

Grillowana karkówka w marynacie miodowo-ketchupowej – jak zrobić?

  1. Plastry karkówki lekko rozbijamy przez folię.
  2. Nacieramy świeżo zmielonym pieprzem.
  3. Składniki marynaty mieszamy ze sobą.
  4. Wrzucamy mięso, każdy plaster dokładnie nacieramy marynatą.
  5. Mięso odkładamy do lodówki na minimum dwie godziny, a najlepiej na noc.
  6. Grillujemy po 7 minut z każdej strony.
  7. Smacznego!

Słowa kluczowe: karkówka w miodzie na grilla

Grillowana karkówka w marynacie miodowo-ketchupowej – dodatkowe informacje

Mięso można również przygotować w grillu elektrycznym lub na patelni grillowej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Grillowana feta
Następny przepis: Grillowana kaszanka z jabłkiem i cebulką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode