Grillowana cebula BBQ
Grillowana cebula BBQ to przepis, który wyczaruje na twoim grillu prawdziwe kulinarne czary. Eleganckie połączenie słodkawego smaku pieczonej cebuli, pikantnej nuty sosu BBQ i dymnego klimatu grilla, sprawia, że ta prostota kulinarna zamienia się w niezapomniane doznanie smakowe. To doskonały dodatek do mięs, ryb czy warzyw, ale równie dobrze sprawdzi się jako samodzielny przysmak. Grillowana cebula w sosie BBQ jest dowodem na to, że grillować można naprawdę wszystko, a najprostsze składniki potrafią zaskoczyć bogactwem smaku. Spotkajmy się więc przy grillu, dokąd zaprasza nas ten aromatyczny przepis.
admin
Składniki:
- 4 średnie cebule
- 2 łyżki ketchupu
- 1½ łyżki miodu płynnego
- 1 łyżka musztardy Dijon
- ½ łyżki octu balsamicznego
- ½ posiekanego rozmarynu
- Dodatkowo
- 1 łyżeczka oleju
Grillowana cebula bbq – jak zrobić?
- Patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie przez pół godziny. W miseczce łączymy ketchup, miód, musztardę, ocet balsamiczny oraz rozmaryn. Całość mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Cebule obieramy z łupin i kroimy w plastry grubości około 1,5 cm. Plastry cebuli układamy płasko na desce do krojenia. Ostrożnie wbijamy wykałaczkę przez środek plastrów cebuli. Na jednym patyczku do szaszłyków nabijamy 2-3 krążki cebuli. Dokładnie smarujemy przygotowaną marynatą.
- Uszt grilla smarujemy oliwą. Cebulę grillujemy na mocno rozgrzanym ruszcie, gdy płomienie samoistnie ustaną, a całe palenisko będzie wypełnione żarem. Podczas grillowania należy często obracać cebulę, za każdym razem smarując ją ponownie marynatą. Po około 20-25 minutach cebula powinna być miękka i mocno rumiana z widocznymi śladami zwęglenia.
- Polecam użyć cebuli słodkiej
Grillowana cebula BBQ – dodatkowe informacje
Porada: poza sezonem można przygotować taką cebulę także w domu, na grillu elektrycznym