Green smoothie
Zapraszamy do odkrycia przepisu na pyszny i zdrowy Green Smoothie. Jest to propozycja, która doskonale wpisuje się w rytm zdrowego stylu życia i diet detoksykacyjnych. Niezwykle łatwy do przygotowania, pełen witamin i składników odżywczych, a jednocześnie niskokaloryczny. Idealny na szybkie śniadanie, przekąskę w ferworze dnia lub jako regenerujący napój po treningu. Przepis na green smoothie, to prawdziwa esencja zdrowia w szklance. Poznaj sposób na to, jak po pysznej kompozycji owoców i warzyw cieszyć się nie tylko smakiem, ale przede wszystkim korzyściami dla zdrowia. Sprawdź, jak zielony koktajl może stać się ulubionym elementem Twojego codziennego menu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 jabłko winne, słodko- kwaśne
- 1 łyżeczka miodu
- 1 plasterek limonki(bez skórki)
- 1 garść szpinaku
- 1 garść jarmużu
- 200 gram jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanka wody mineralnej
- kilka listków mięty
- imbir (odrobina startego na tarce o małych okach)
Green smoothie – jak zrobić?
- Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować.
- Ewentualnie dodać kilka kostek lodu.
Green smoothie – dodatkowe informacje
Można użyć mrożonych produktów. Ja kupując jarmuż i szpinak dzielę go w domu na porcje z ulubionymi dodatkami wrzucam do woreczków i wkładam do zamrażarki, wtedy w każdej chwili mogę cieszyć się swoim ulubionym smoothie.
Zamiast wody można dodać mleko 0,5%, zaparzoną miętę bądź miętową/ zieloną herbatę (oczywiście bez cukru).
Idealnym warzywem do takiego napoju jest także seler naciowy, dodaje on cierpkości i kwaśności. Ja nie przepadam za nim więc zamieniłam go na limonkę. Jeśli macie melona w domu nie zawahajcie się go użyć, wasz koktajl będzie jeszcze lepszy!
Wartość energetyczna to około 240 kcal w 500 ml.