Grecka Musaka

Grecka Musaka

Grecka Musaka to klasyczne danie, które idealnie oddaje smak kuchni śródziemnomorskiej. Oryginalna musaka to warstwowy zapiekanka z bakłażana, mięsa mielonego, ziemniaków i pikantnego sosu pomidorowego, zapieczona z dodatkiem bechamelu. To doskonałe danie dla miłośników kuchni greckiej, a także dla tych, którzy szukają nowych i ekscytujących smaków. Ten przepis na Musakę jest autentyczny i elegancki – idealny do podania na obiad lub uroczysty posiłek. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić prawdziwe greckie Musake – przeczytaj nasz przepis.

Składniki:

  • 2 duże bakłażany (można zamiast tego użyć cukinii)
  • 1 duża cebula
  • 0,5kg mielonej cielęciny lub wołowiny (ja preferuję wieprzowinę)
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki czerwonego wina (można zastąpić rosołem z kostki)
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 2-3 ząbki rozgniecionego czosnku
  • pół łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • sól
  • pieprz
  • pół łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • oliwa do smażenia
  • SOS BESZAMELOWY Z SEREM
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • garść tartego sera żółtego
  • 1 żółtko

Grecka musaka – jak zrobić?

  1. Musaka

    1.

    Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Bakłażana kroimy na plastry o grubości 1cm i delikatnie solimy by puścił soki. Odstawiamy na ok pół godziny, osuszamy ręcznikiem papierowym, rozkładamy je na blasze, smarujemy z obu stron oliwą i wkładamy do piekarnika. Pieczemy po 5min z każdej strony,aż bakłażany zmiękną,wchłoną oliwę i lekko zbrązowieją. (można również usmażyć je na patelni.)

  2. Musaka

    2.

    Cebulę,czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, na której smażymy najpierw cebulę i czosnek, a następnie dodajemy mięso, które powinno nabrać brązowego koloru (gdy wytworzy się za dużo tłuszczu, odlać) Dodajemy pomidory i koncentrat pomidorowy, wino lub rosół, cukier, cynamon, sól i pieprz do smaku. Dusimy pod przykryciem ok pół godziny.

  3. Musaka

    3.

    Duże naczynie do zapiekania smarujemy oliwą, wkładamy na dno pierwszą warstwę bakłażana (niektórzy dają gotowane ziemniaki w plastrach)czyli około 1/3całości. Na bakłażanie kładziemy warstwę mięsa z przyprawami i pomidorami czyli ok połowy całej porcji. Następne warstwy to znów bakłażan mięso, bakłażan.

  4. Musaka

    4.

    W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, energicznie i dokładnie mieszając. Po chwili zdejmujemy rondelek z ognia i zaczynamy pomalutku dolewać mleko. Znów wstawiamy na ogień, mieszamy i czekamy aż zacznie gęstnieć i bulgotać. Odstawiamy chwilę do wystygnięcia. Dodajemy żółtka i ser, cały czas mieszając, na koniec doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

  5. Musaka

    5.

    Zalewamy zapiekankę sosem beszamelowym i pieczemy ok 50min w ok 200 stopniach. Musaka powinna być ładnego złotawego koloru.

    Wierzch posypać natką pietruszki. Ewentualnie jeszcze startym żółtym serem.

Grecka Musaka – dodatkowe informacje

Musaka należy do dań, które z powodzeniem można przygotować z jednodniowym wyprzedzeniem, bo będzie smaczniejsze.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Mus z łososia
Następny przepis: Musaka w stylu bułgarskim

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode