Grecka Musaka
Składniki:
- 2 duże bakłażany (można zamiast tego użyć cukinii)
- 1 duża cebula
- 0,5kg mielonej cielęciny lub wołowiny (ja preferuję wieprzowinę)
- 1 puszka pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki czerwonego wina (można zastąpić rosołem z kostki)
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 2-3 ząbki rozgniecionego czosnku
- pół łyżeczki cukru
- pół łyżeczki cynamonu
- sól
- pieprz
- pół łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- oliwa do smażenia
- SOS BESZAMELOWY Z SEREM
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- garść tartego sera żółtego
- 1 żółtko
Grecka musaka – jak zrobić?
-
1.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Bakłażana kroimy na plastry o grubości 1cm i delikatnie solimy by puścił soki. Odstawiamy na ok pół godziny, osuszamy ręcznikiem papierowym, rozkładamy je na blasze, smarujemy z obu stron oliwą i wkładamy do piekarnika. Pieczemy po 5min z każdej strony,aż bakłażany zmiękną,wchłoną oliwę i lekko zbrązowieją. (można również usmażyć je na patelni.)
-
2.
Cebulę,czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, na której smażymy najpierw cebulę i czosnek, a następnie dodajemy mięso, które powinno nabrać brązowego koloru (gdy wytworzy się za dużo tłuszczu, odlać) Dodajemy pomidory i koncentrat pomidorowy, wino lub rosół, cukier, cynamon, sól i pieprz do smaku. Dusimy pod przykryciem ok pół godziny.
-
3.
Duże naczynie do zapiekania smarujemy oliwą, wkładamy na dno pierwszą warstwę bakłażana (niektórzy dają gotowane ziemniaki w plastrach)czyli około 1/3całości. Na bakłażanie kładziemy warstwę mięsa z przyprawami i pomidorami czyli ok połowy całej porcji. Następne warstwy to znów bakłażan mięso, bakłażan.
-
4.
W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, energicznie i dokładnie mieszając. Po chwili zdejmujemy rondelek z ognia i zaczynamy pomalutku dolewać mleko. Znów wstawiamy na ogień, mieszamy i czekamy aż zacznie gęstnieć i bulgotać. Odstawiamy chwilę do wystygnięcia. Dodajemy żółtka i ser, cały czas mieszając, na koniec doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
-
5.
Zalewamy zapiekankę sosem beszamelowym i pieczemy ok 50min w ok 200 stopniach. Musaka powinna być ładnego złotawego koloru.
Wierzch posypać natką pietruszki. Ewentualnie jeszcze startym żółtym serem.
Grecka Musaka – dodatkowe informacje
Musaka należy do dań, które z powodzeniem można przygotować z jednodniowym wyprzedzeniem, bo będzie smaczniejsze.