Gotowany sernik na herbatnikach z wiśniami

Gotowany sernik na herbatnikach z wiśniami

Gotowany sernik na herbatnikach z wiśniami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Łączy w sobie kremowe, aksamitne ukształtowanie sernika ze słodko-kwaśnym smakiem soczystych wiśni. Herbatniki zapewniają chrupiący kontrast do uroczych warstw kremowatego sernika i wiśni, co czyni ten deser nie tylko pysznym, ale i złożonym pod względem tekstury. Ten przepis to prawdziwy hit na każdej imprezie czy rodzinne spotkanie. Kombinacja składników spowoduje, że twoje gości będą chciały powtórzyć ten deser jeszcze nie raz. Gotowany sernik z wiśniami stanowi klasyczną posiadłość pod każdym względem – wyglądu, smaku i tradycji.

Składniki:

  • Na masę serową:
  • 1 kg sera na sernik gotowego w wiadereczku
  • 4 jajka
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 3 budynie waniliowe (bez cukru i na pół litra mleka każdy)
  • 1 cukier waniliowy
  • pół szklanki mleka
  • Wiśnie:
  • 2 szklanki wydrylowanych wiśni
  • cukier do smaku
  • 1 galaretka wiśniowa
  • Dodatkowo:
  • około 40 dag herbatników

Gotowany sernik na herbatnikach z wiśniami – jak zrobić?

  1. Masa serowa. 1.
    Masa serowa: Masło lub margarynę przekładamy do miski, wsypujemy oba cukry i ucieramy przez kilka minut, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, na koniec dodajemy ser i dokładnie ucieramy.
  2. Gotowanie. 2.
    Gotowanie masy serowej: Masę serową przekładamy do garnka i gotujemy około 10 minut cały czas mieszając, najlepiej jest to robić taką rózgą do ubijania jajek. Budynie rozpuszczamy w mleku i pod koniec gotowania wlewamy do masy serowej, energicznie mieszamy, żeby nie zrobiły nam się grudki, ja budynie wlewam stopniowo i mieszam.
  3. Składanie. 3.
    Składanie sernika: Blaszkę o wymiarach około 21 cm x 25 cm wykładamy folią aluminiową. Układamy warstwę herbatników, na jedną warstwę użyłam 17 sztuk herbatników, następnie wykładamy część gorącej masy serowej i warstwę herbatników, znów masę serową i warstwę herbatników, na koniec pozostałą masę serową i wierzch wykładamy herbatnikami. W sumie wyjdzie nam 4 warstwy herbatników i 3 sera.
  4. Studzenie. 4.
    Studzenie: Sernik studzimy.
  5. Wiśnie. 5.
    Wiśnie: Wcześniej przygotowane wiśnie przekładamy do garnka, podgrzewamy aż puszczą sok, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę w proszku, mieszamy aż dokładnie się rozpuści i dodajemy cukier do smaku, ponownie dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Gdy zacznie tężeć wykładamy na zimny sernik. Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia na co najmniej kilka godzin.
  6. Krojenie. 6.
    Krojenie: Dobrze stężony sernik kroimy.
  7. Podanie. 7.
    Podanie: Gotowy podajemy, a ja smacznego życzę.

Gotowany sernik na herbatnikach z wiśniami – dodatkowe informacje

Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
Sernik można pokroić na około 20 sporych porcji.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gotowany mus truskawkowy
Następny przepis: gotowany sernik z brzoskwiniami i galaretką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode