Gotowany mus truskawkowy

Gotowany mus truskawkowy

Gotowany mus truskawkowy to prawdziwa rozkosz dla każdego kto uwielbia słodki, owocowy smak. To jedno z tych prostych dań, które potrafią przenieść nas w letnią scenerię, wypełnioną soczystymi, czerwonymi truskawkami. Równie dobrze smakuje na świeżym, pachnącym pieczywie, jak i jako dodatek do pysznych deserów. Jego intensywna barwa z pewnością wprowadzi radosny kolor do każdej kuchni. Odkryj pełne aromatu bogactwo gotowanego musu truskawkowego. Zachęcamy do samoistnej produkcji tej pyszności, która bez problemu zbierze w słoikach słoneczne dni i dostarczy ciepła przez zimowe miesiące.

Składniki:

  • 1 kilogram truskawek
  • 1 opakowanie Konfiturex
  • 1 szklanka cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 6 słoików o pojemności 250 ml

Gotowany mus truskawkowy – jak zrobić?

  1. Truskawki obieram z szypułek, miksuję blenderem i doprowadzam do zagotowania. Do gotujących truskawek wsypuję cukier, dodaję sok z cytryny i gotuję 3 minuty. Nakładam do słoików, zakręcam, odwracam do góry dnem.

Gotowany mus truskawkowy – dodatkowe informacje

Część musu pozostawiam na talerzu, szybko znika.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gotowany kalafior z zasmażana bułką tartą i z oregano
Następny przepis: Gotowany sernik na herbatnikach z wiśniami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode