gorąca czekolada z rumem
Gorąca czekolada z rumem to niezwykły deser, który cieszy pięknym smakiem i aromatem. To idealny sposób na podgrzanie się w chłodne wieczory, a także na stworzenie przytulnej, pełnej blasku atmosfery podczas spotkań z rodziną czy przyjaciółmi. Ta unikalna wersja ukochanego klasycznie gorącego napoju jest przygotowywana z najwyższej jakości kakaowych ziaren i subtelnej nuty rumu. Razem tworzą niezapomniane doznania smakowe. Gorąca czekolada z rumem to prawdziwy luksus w kubku, który warto dostarczyć sobie samemu, jak i swoim bliskim.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 500ml mleka
- 100 g gorzkiej czekolady
- laska cynamonu
- 2 łyżeczki miodu
- łyżeczka brązowego cukru
- laska wanilii
- 2 łyżki ciemnego rumu
- szczypta soli
Gorąca czekolada z rumem – jak zrobić?
- Mleko wlewamy do rondelka. Czekoladę wkruszamy do mleka. Dodajemy cynamon, przekrojoną wzdłuż laskę wanilii (wyjmujemy ziarenka i również dorzucamy do mleka), sól, miód i cukier.
- Gotujemy na małym ogniu mieszając małą trzepaczką do momentu rozpuszczenia czekolady.
- Dodajemy rum. Próbujemy do smaku. I wedle uznania możemy dodać więcej cukru/miodu lub rumu do smaku.
- Wyjmujemy kawałki cynamonu i wanilii.
- Przelewamy do kubków.
gorąca czekolada z rumem – dodatkowe informacje
Wierzch możemy polać bitą śmietaną lub pianką z mleka.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gorąca czekolada z pomarańczą
Następny przepis: Gorący kociołek