gorąca czekolada z rumem

gorąca czekolada z rumem

Gorąca czekolada z rumem to niezwykły deser, który cieszy pięknym smakiem i aromatem. To idealny sposób na podgrzanie się w chłodne wieczory, a także na stworzenie przytulnej, pełnej blasku atmosfery podczas spotkań z rodziną czy przyjaciółmi. Ta unikalna wersja ukochanego klasycznie gorącego napoju jest przygotowywana z najwyższej jakości kakaowych ziaren i subtelnej nuty rumu. Razem tworzą niezapomniane doznania smakowe. Gorąca czekolada z rumem to prawdziwy luksus w kubku, który warto dostarczyć sobie samemu, jak i swoim bliskim.

Składniki:

  • 500ml mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • laska cynamonu
  • 2 łyżeczki miodu
  • łyżeczka brązowego cukru
  • laska wanilii
  • 2 łyżki ciemnego rumu
  • szczypta soli

Gorąca czekolada z rumem – jak zrobić?

  1. Mleko wlewamy do rondelka. Czekoladę wkruszamy do mleka. Dodajemy cynamon, przekrojoną wzdłuż laskę wanilii (wyjmujemy ziarenka i również dorzucamy do mleka), sól, miód i cukier.
  2. Gotujemy na małym ogniu mieszając małą trzepaczką do momentu rozpuszczenia czekolady.
  3. Dodajemy rum. Próbujemy do smaku. I wedle uznania możemy dodać więcej cukru/miodu lub rumu do smaku.
  4. Wyjmujemy kawałki cynamonu i wanilii.
  5. Przelewamy do kubków.

gorąca czekolada z rumem – dodatkowe informacje

Wierzch możemy polać bitą śmietaną lub pianką z mleka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gorąca czekolada z pomarańczą
Następny przepis: Gorący kociołek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode