Gorąca czekolada z cynamonem i chili

Gorąca czekolada z cynamonem i chili

Czy kiedykolwiek myśleliście o połączeniu czekolady z cynamonem i chili? Gorąca czekolada z chili to niekonwencjonalny, ale niezwykle fascynujący sposób na podgrzanie zimowych wieczorów. Ta egzotyczna wersja klasycznego napoju, znana z meksykańskiej kuchni, to połączenie intensywnego smaku gorzkiej czekolady, podkreślonego ostrym akcentem chili i aromatycznym cynamonem. To idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodko-ostrych smaków. Pikantne nuty podkręcają temperaturę napoju i dodają mu wyraźniejszego, głębszego smaku, stając się prawdziwą ucztą dla zmysłów. Przygotowanie jest proste, a efekt końcowy na pewno pozytywnie cię zaskoczy.

Składniki:

  • 200 ml mleka o zawartości tłuszczu 3,2%
  • 6 łyżek śmietanki o zawartości tłuszczu 36%
  • 2 łyżki czekolady w proszku
  • 3/4 gorzkiej czekolady
  • szczypta chili
  • szczypta cynamonu

Gorąca czekolada z cynamonem i chili – jak zrobić?

  1. Mleko ze śmietanką zagotować. Zdjąć z ognia, dodac czekoladę w proszku, pokruszoną gorzką czekoladę, chili i cynamon. Wszystko dokładnie wymieszać, postawić na „ogień”. Podgrzewać czekoladę przez ok 10 minut. Ciągle mieszać najlepiej miotełką, by gorzka czekolada dobrze połączyła się z mlekiem.

Gorąca czekolada z cynamonem i chili – dodatkowe informacje

Najlepiej smakuje na gorąco.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gomashio - japońska sól sezamowa
Następny przepis: Gorąca potrawa wielkanocna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode