golonkki peklowane, opieczone i duszone w warzywach

golonkki peklowane, opieczone i duszone w warzywach

Jeśli jesteś wielbicielem mięsnych przysmaków, to ta golonka peklowana, opieczona i duszona w warzywach jest propozycją idealną dla Ciebie. Peklowanie golonki wieprzowej nadaje mięsu niesamowitego smaku i soczystości. Proces ten wymaga czasu, ale jest wart każdej chwili oczekiwania. Golonka, początkowo peklowana, a następnie dojrzewa w pysznym sosie warzywnym integralnym do tego procesu. To kombinacja, która zamienia zwykłe mięso wieprzowe w prawdziwie smakowitą gratkę. Zrób miejsce na talerzu, bo golonka w tej odsłonie na pewno Cię zachwyci. Zaczynamy od zebrania składników.

Składniki:

  • Golonki peklowane (4 sztuki)
  • marchew (2 sztuki)
  • pietruszka (1 sztuka)
  • por (1 sztuka)
  • selera (1/2 średniej sztuki)
  • cebula (sztuka mała)
  • czosnek (kilka ząbków, nie obieramy)
  • liść laurowy (3-4 sztuki)
  • ziele angielskie (5-7 ziaren)
  • pieprz ziarnisty (kilkanaście ziaren)
  • majeranek (3-4 łyżki)
  • chilli (papryczka, to tylko do wyboru, ja oczywiście dodaję)
  • masło (do 50-70 gram)
  • oliwa z oliwek (4-5 łyżek)
  • woda (2-3 szklanki)/ zależy od wielkości golonek i użytego szybkowaru, ja w wypadku golonek stosuję 7 litrowy, i wtedy dodaję zazwyczaj ok. 2,5 szklanki. Woda musi przykrywać ok. 1/3 wysokości golonek.

Golonkki peklowane, opieczone i duszone w warzywach – jak zrobić?

  1. 5.
    Długość duszenia w szybkowarze, wszelkich potraw, to wynik doświadczenia, trudno jasno i precyzyjnie podać jak długo należy trzymać szybkowar na ogniu. W wypadku golonek, staram się, aby za bardzo się nie rozgotowały, ale żeby jednocześnie miały odpowiednią miękkość. Zakładam, że od momentu wydzielania się pary („grzybek” szybkowaru) trzymam szybkowar na „małym” ogniu nie dłużej niż 30 -40 minut. Dodam, że oczywiście czas zależy także od wielkości golonek. Najlepiej, po zestawieniu z ognia, pozostawić szybkowar jeszcze jakąś chwilę, dzięki czemu, na pewno mięso odpowiednio „dojdzie”.

Porady – dodatkowe informacje

Magia smaku golonki, i to niezależnie jak zrobionej, pieczonej, duszonej, w kapuście, w piwie itd., leży moim zdaniem w jej zapeklowaniu. Niezależnie od sposobu przygotowania, golonki muszą być wcześniej poddane peklowaniu, aby osiągnąć zadowalający efekt. Dlatego należy pamiętać o tym ważnym kroku i zawsze go wykonywać.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Golonki indycze pieczone w piwie
Następny przepis: Golonka pieczona

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode