Golonka wieprzowa musztardowo-chrzanowa
Golonka wieprzowa musztardowo-chrzanowa to polski przepis, który poprzez swoje wyraziste smaki staje się idealny na rodzinne spotkania czy tradycyjne polskie uroczystości. Klasyczna golonka dzięki złocistej skórce, soczystemu mięsu oraz aromatycznemu sosowi musztardowemu nabiera wyrazistego, niepowtarzalnego charakteru. Chrzan dodany do sosu wnosząc ostrość i charakterystyczny smak idealnie komponuje się z mięsem, podkreślając jego naturalny smak. Jego popularność w polskich domach przekracza granice kraju i zawdzięcza ją przede wszystkim swojej prostocie i jednocześnie wyjątkowemu, głębokiemu smakowi.
admin
Składniki:
- 1 średniej wielkości golonka
- wywar:
- warzywa (pietruszka/ marchew / seler/ por)
- pieprz/ sól / 2 ziela angielskie / liść laurowy/ 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki musztardy i 1 łyżeczka startego chrzanu
- 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa wieprzowego
Golonka wieprzowa musztardowo-chrzanowa – jak zrobić?
-
Golonkę umytą gotujemy w 2 litrach wody z warzywami i przyprawami ok 40-45 min.
Ugotowaną golonkę nacieramy musztardą z chrzanem, posypujemy przyprawą do wieprzowiny i zapiekamy w rozgrzanym piekarniku (termoobieg + przypiekanie) ok 10-15 min.
Sos musztardowy do golonki.
xxxx – dodatkowe informacje
Zrobiony wywar można wykorzystać do innej zupy np. Kwaśnicy. Golonko podawać z surówką z kiszonej kapusty lub idealnie pasuje kapustka zasmażana.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Golonka w piwie
Następny przepis: Golonka w piwie z warzywami