Golonka w piwie z warzywami
Golonka w piwie z warzywami to danie, które przyciąga uwagę każdego mięsożercy. Aromatyczna, soczysta i pełna smaku golonka pieczona w piwie z warzywami to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Proces pieczenia w piwie nadaje mięsu niepowtarzalnej miękkości i wyjątkowego smaku. To wspaniały pomysł na obfity obiad lub wieczorną kolację, szczególnie jeśli dodamy do tego porcję ulubionych warzyw. Golonka w piwie z warzywami to danie, które zasługuje na specjalne miejsce na naszym stole.
admin
Składniki:
- 4 przednie golonki
- 30 dkg mrożonej włoszczyzny w paskach
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 szklanki piwa jasnego
- 4 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 10 ziarenek pieprzu czarnego
- sól
Golonka w piwie z warzywami – jak zrobić?
- Golonki umyć i natrzeć solą, rozgniecionym czosnkiem i odstawić w zimne miejsce na 4-5 godzin.
- Opłukać golonkę.
- Do garnka z wodą dodać golonki i przyprawy. Gotować około 30 minut. Pod koniec gotowania dodać cebulę pokrojoną w plasterki i warzywa.
- Po tym czasie wyjąć golonki i przełożyć je do brytfanki, zalać wywarem, wybrać warzywa i dodać do golonek. Piec w temp 180 st C około 1 godziny.
- Po tym czasie podlać golonki piwem i piec jeszcze około 40 minut, aż się zrumieni i będzie miękka. W razie potrzeby, kiedy mocno się rumieni, przykryć pokrywką.
Sposób przygotowania golonki pieczonej w piwie z warzywami.
Golonka w piwie z warzywami – dodatkowe informacje
Zamiast warzyw mrożonych, można użyć warzyw świeżych i zetrzeć je na tarce lub pokroić w słupki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Golonka wieprzowa musztardowo-chrzanowa
Następny przepis: Golonka z dipem grillowym i ziemniakami w chrzanie