Golonka w piwie z warzywami

Golonka w piwie z warzywami

Golonka w piwie z warzywami to danie, które przyciąga uwagę każdego mięsożercy. Aromatyczna, soczysta i pełna smaku golonka pieczona w piwie z warzywami to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Proces pieczenia w piwie nadaje mięsu niepowtarzalnej miękkości i wyjątkowego smaku. To wspaniały pomysł na obfity obiad lub wieczorną kolację, szczególnie jeśli dodamy do tego porcję ulubionych warzyw. Golonka w piwie z warzywami to danie, które zasługuje na specjalne miejsce na naszym stole.

Składniki:

  • 4 przednie golonki
  • 30 dkg mrożonej włoszczyzny w paskach
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 szklanki piwa jasnego
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 10 ziarenek pieprzu czarnego
  • sól

Golonka w piwie z warzywami – jak zrobić?

  1. Golonki umyć i natrzeć solą, rozgniecionym czosnkiem i odstawić w zimne miejsce na 4-5 godzin.
  2. Opłukać golonkę.
  3. Do garnka z wodą dodać golonki i przyprawy. Gotować około 30 minut. Pod koniec gotowania dodać cebulę pokrojoną w plasterki i warzywa.
  4. Po tym czasie wyjąć golonki i przełożyć je do brytfanki, zalać wywarem, wybrać warzywa i dodać do golonek. Piec w temp 180 st C około 1 godziny.
  5. Po tym czasie podlać golonki piwem i piec jeszcze około 40 minut, aż się zrumieni i będzie miękka. W razie potrzeby, kiedy mocno się rumieni, przykryć pokrywką.

Sposób przygotowania golonki pieczonej w piwie z warzywami.

Golonka w piwie z warzywami – dodatkowe informacje

Zamiast warzyw mrożonych, można użyć warzyw świeżych i zetrzeć je na tarce lub pokroić w słupki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Golonka wieprzowa musztardowo-chrzanowa
Następny przepis: Golonka z dipem grillowym i ziemniakami w chrzanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode