Golonka w piwie
Potrawa, jaką jest Golonka w piwie, to klasyczny dani z kuchni polskiej, które zniewala swoim bogatym smakiem. Niezależnie od tego, czy preferujesz golonkę z piekarnika w piwie, golonkę pieczoną w piwie, czy golonkę bez kości w piwie – ten przepis umili Twoje podniebienie. Wielbiciele tego dania docenią różne aspekty jego przygotowania – od golonki wieprzowej w piwie po golonkę marynowaną w piwie. Tip dla ekspertów – golonka peklowana pieczona w piwie to posmak, który zachwyci. Ta potrawa jest kwestią smaku, więc eksperymentuj z golonką gotowaną i pieczoną w piwie, dopóki nie znajdziesz swojego ulubionego przepisu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Golonka w piwie:
- 3 golonki
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 10-15 ziarenek pieprzu
- łyżka soli
- marynata:
- kilka ziarenek gorczycy
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka piwa
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 liście laurowe
- musztarda
- 2 chochelki rosołu
- 0,5 butelki piwa
Golonka w piwie – jak zrobić?
-
1.
Golonka w piwie – przepis: Golonki oczyścić, umyć. Włożyć je do garnka, zalać wodą, tak aby były zakryte. Dodać wszystkie przyprawy. Gotować 2 godziny do miękkości. -
2.
Golonki wyjąć, wystudzić. Następnie należy zrobić marynatę – gorczycę i ziele angielskie utłuc w moździerzu, wszystkie składniki ze sobą wymieszać. -
3.
Zimne golonki natrzeć marynatą, włożyć do garnka, dodać 2 listki laurowe i włożyć do lodówki na godzinę. -
4.
Golonki położyć do blaszki wyłożonej folią aluminiową. -
5.
Golonki posmarować z obu stron musztardą. Posypać pieprzem. -
6.
Golonki włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza i piec ok 2h. Po upływie godziny można temp zwiększyć do 200 stopni Celsjusza. Golonki polewać co jakiś czas piwem, rosołem i powstałym sosem. Golonka w piwie jest gotowa do podania.
Porady – Dodatkowe informacje
Golonka w piwie podczas gotowania powinna tylko „mrugać”. Najlepiej golonki ugotować dzień wcześniej, zostawić do wystudzenia w wywarze i zimne włożyć na noc do lodówki, a na następny dzień zamarynować. W zależności od upodobania. Po ugotowaniu można zdjąć skórę, tak by marynować je już bez niej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Golonka w marynacie musztardowo -ziolowej , podlewana piwem
Następny przepis: Golonka z indyka w warzywach