Golonka w piwie

Golonka w piwie

Potrawa, jaką jest Golonka w piwie, to klasyczny dani z kuchni polskiej, które zniewala swoim bogatym smakiem. Niezależnie od tego, czy preferujesz golonkę z piekarnika w piwie, golonkę pieczoną w piwie, czy golonkę bez kości w piwie – ten przepis umili Twoje podniebienie. Wielbiciele tego dania docenią różne aspekty jego przygotowania – od golonki wieprzowej w piwie po golonkę marynowaną w piwie. Tip dla ekspertów – golonka peklowana pieczona w piwie to posmak, który zachwyci. Ta potrawa jest kwestią smaku, więc eksperymentuj z golonką gotowaną i pieczoną w piwie, dopóki nie znajdziesz swojego ulubionego przepisu.

Składniki:

  • Golonka w piwie:
  • 3 golonki
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 10-15 ziarenek pieprzu
  • łyżka soli
  • marynata:
  • kilka ziarenek gorczycy
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka piwa
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 liście laurowe
  • musztarda
  • 2 chochelki rosołu
  • 0,5 butelki piwa

Golonka w piwie – jak zrobić?


  1. 1.
    Golonka w piwie – przepis: Golonki oczyścić, umyć. Włożyć je do garnka, zalać wodą, tak aby były zakryte. Dodać wszystkie przyprawy. Gotować 2 godziny do miękkości.

  2. 2.
    Golonki wyjąć, wystudzić. Następnie należy zrobić marynatę – gorczycę i ziele angielskie utłuc w moździerzu, wszystkie składniki ze sobą wymieszać.

  3. 3.
    Zimne golonki natrzeć marynatą, włożyć do garnka, dodać 2 listki laurowe i włożyć do lodówki na godzinę.

  4. 4.
    Golonki położyć do blaszki wyłożonej folią aluminiową.

  5. 5.
    Golonki posmarować z obu stron musztardą. Posypać pieprzem.

  6. 6.
    Golonki włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza i piec ok 2h. Po upływie godziny można temp zwiększyć do 200 stopni Celsjusza. Golonki polewać co jakiś czas piwem, rosołem i powstałym sosem. Golonka w piwie jest gotowa do podania.

Porady – Dodatkowe informacje

Golonka w piwie podczas gotowania powinna tylko „mrugać”. Najlepiej golonki ugotować dzień wcześniej, zostawić do wystudzenia w wywarze i zimne włożyć na noc do lodówki, a na następny dzień zamarynować. W zależności od upodobania. Po ugotowaniu można zdjąć skórę, tak by marynować je już bez niej.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Golonka w marynacie musztardowo -ziolowej , podlewana piwem
Następny przepis: Golonka z indyka w warzywach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode