Golonka w marynacie musztardowo -ziolowej , podlewana piwem

Golonka w marynacie musztardowo -ziolowej , podlewana piwem

Jeżeli poszukujesz tradycyjnego, smacznego przepisu na mięso, który nieco urozmaici Twoje codzienne dania, to golonka w marynacie musztardowo-ziolowej, podlewana piwem, jest właśnie dla Ciebie. Charakterystyczne dla kuchni polskiej, danie to jest niezwykle aromatyczne i soczyste. Marynowanie golonki wieprzowej jest kluczem do osiągnięcia tego wyrazistego, pełnego smaku. Musztarda i zioła dodają golonce wyrazistości, a piwo, które służy do podlewania, idealnie uzupełnia i podkreśla smak mięsa. Jeżeli zastanawiałeś się, jak zamarynować golonkę, odkryjesz to tutaj. Ten przepis na marynowaną golonkę z pewnością ożywi Twoje kulinarne doświadczenia.

Składniki:

  • golonka wieprzowa
  • łyżeczka musztardy
  • zioła – tymianek, rozmaryn, majeranek, oregano – ja miałam świeże
  • 1-2 ząbki czosnku (w zależności od intensywności)
  • 0,25-0,5 litra jasnego piwa
  • sol, pieprz, papryka mielona ostra i słodka
  • cebula, marchew, 10 dkg wędzonego boczku (boczek, można pominąć)
  • łyżka oleju

Golonka w marynacie musztardowo-ziolowej, podlewana piwem – jak zrobić?

  1. Golonke nalezy dokladnie umyc i osuszyc.
  2. W malej miseczce mieszamy olej, musztarde, sol (okolo plaskiej lyzeczki, w zaleznosci od wielkosci golonki), swiezo zmielony pieprz, obie papryki mielone (okolo pol plaskiej lyzeczki kazdej), dodajemy przecisniety czosnek oraz posiekane ziola. Tak powstala marynata nacieramy nasza golonke. Ja dodatkowo golonke rozcinam. Tak jak widac na zdjeciach. Odkladamy w tej marynacie w chlodne miejsce, najlepiej na minimum 2 godz. Ja czesto robie tak, ze zostawiam w marynacie przez cala noc.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. -gora -dol.
  4. Golonke nalezy oblozyc cebula, pokrojona w cwiartki lub osemki, marchewka pokrojona oraz doadtkowo galazkami rozmarynu i tymianku, wczesniej roztartego w rekach. Dodajemy pokrojony boczek i podlewamy okolo 100 ml piwa.
  5. Przykrywamy pokrywka i wstawiamy do piekarnika Pamietam o podlewaniu golonki co jakis czas, mozna obracac ja przy okazji.
  6. Teraz czas pieczenia. Czas pieczenia bedzie rozny, zalezne to bedzie od wielkosci golonki, od naczynia w jakim pieczemy, ja np. mam bardzo fajna brytfanke i widze, ze w niej miesa mi sie pieka szybciej niz np. w rekawie lub innym garnku. Dlatego zawsze sprawdzam w trakcie pieczenia miesko. Czas orientacyjny: okolo 1,5 godziny pieczemy w 200 st., nastepnie zmniejszam do 180 st. lub gdy golonka jest bardzo mala, do 160 st. Jezeli sie golonka nie zarumieni, warto zdjac pokrywke i tuz przed koncem zwiekszyc temperature do 220 st. SMACZNEGO

Słowa kluczowe: marynowanie golonki wieprzowej, jak zamarynować golonkę, golonka marynata, marynowanie golonki, marynowana golonka

Golonka w marynacie musztardowo -ziolowej , podlewana piwem – Dodatkowe informacje

Ziola warto zawsze rozcierac w rece przed dodaniem do marynaty. Mozna rowniez zastosowac ziola suszone.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Golonka indycza wędzona
Następny przepis: Golonka w piwie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode