Gołąbki ziemniaczane

Gołąbki ziemniaczane

Gołąbki ziemniaczane to wyjątkowe danie, które łączy w sobie tradycję i nowoczesność. Idealnie sprawdzi się jako pomysł na obiad dla całej rodziny. Ten przepis jest pełen najwyższej jakości produktów, które wprowadzą do Twojej kuchni prawdziwy domowy smak. Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczonym kucharzem, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem – ten przepis skierowany jest do Ciebie. Przygotowanie gołąbków ziemniaczanych zgodnie z naszymi wskazówkami sprawi, że odkryjesz cały wachlarz smaków i aromatów. Zaskocz domowników tym niebanalnym daniem, podkreślając swoje umiejętności kulinarne. Czas na gołąbki ziemniaczane według naszego specjalnego przepisu.

Składniki:

  • Gołąbki:
  • 1 kapusta biała
  • 2 kg. ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 3 jajka
  • sól, pieprz
  • Do okraszenia:
  • 500 g. boczku
  • 5 cebul
  • sól, pieprz

Gołąbki ziemniaczane – jak zrobić?

  1. Gołąbki:
    1. Do gotującej osolonej wody włożyć kapustę, po kilku minutach liście miękną i można je zdejmować. Gotowe liście odstawić do wystygnięcia. W międzyczasie obieramy ziemniaki i ścieramy na tarce o małych oczkach. Do startych ziemniaków dodajemy 3 jajka i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem.
    2. Z ugotowanych liści kapusty odcinamy twardą część nerwów. W tak przygotowane liście zawijamy nasz farsz. Spód garnka wykładamy kilkoma liśćmi kapusty, aby gołąbki się mam nie przypaliły a następnie wkładamy gołąbki i zalewamy wodą, tak aby wszystkie gołąbki zostały przykryte. Gotujemy mniej więcej 50 minut.
  2. Do okraszenia:
    1. Boczek i cebule kroimy w kostkę.
    2. Boczek podsmażyć do wytopienia części tłuszczu. Do podsmażonego boczku dodajmy cebule i smażymy aż cebula będzie miękka. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
    3. Przed podaniem gołąbki okrasić boczkiem z cebulą.
  3. Smacznego!

Słowa kluczowe: gołąbki ziemniaczane przepis, gołąbki ziemniaczane

Gołąbki ziemniaczane – dodatkowe informacje

Przed parzeniem kapusty można włożyć ją na 10-15 minut do zamrażarki wtedy kapusta szybciej się parzy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gołąbki z ziemniakami i boczkiem
Następny przepis: Gołębie serca.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode