Gołąbki zapiekane w sosie pomidorowym
Gołąbki zapiekane w sosie pomidorowym to przysmak, który zawsze rozgrzewa serca i żołądki. Choć tradycyjne gołąbki są zwykle gotowane, pieczenie dodaje im głębszego, bardziej złożonego smaku. A aromatyczny sos pomidorowy, jednocześnie słodki i pikantny, dodaje niepowtarzalnego charakteru. To wersja klasycznego polskiego dania, które jest idealne na rodzinny obiad czy uroczysty posiłek. Gołąbki zapiekane w piekarniku z sosem pomidorowym to danie, które zaskoczy niejednego smakosza swoim unikalnym smakiem i konsystencją. Te delikatne zawijańce z mięsem i ryżem, obladowane sosem, to przepis na udany obiad.
admin
Składniki:
- 1 główka kapusty o wadze około 3 kg
- 1 kg mięsa mielonego (u mnie karkówka)
- 0,6 kg ryżu (ugotowanego)
- 2 cebule (podsmażone)
- Przyprawy: do mięsa mielonego, pieprz, sól, majeranek (w wystarczającej ilości), 4 łyżki kaszy manny, 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- Sos: przecier pomidorowy własny, 4 łyżki ketchupu, ziele angielskie, liść laurowy
Gołąbki zapiekane w sosie pomidorowym – jak zrobić?
- Wyciąć głąb ze środka kapusty, następnie włożyć ją do dużego garnka zalać wodą (wyciętą stroną do dołu), gotować przez około 10 minut na małym ogniu. Wyjąć i obrać liście.
- Ugotowany ryż i podsmażoną cebulkę wymieszać z mielonym mięsem, dodać przyprawy i kaszkę. Wyrobić mięso.
- Z liści kapusty wyciąć zgrubienia i nałożyć farsz zwijając gołąbki jak krokiety. Gotowe układać na blasze i zalać sosem pomidorowym.
- Piec w temperaturze 170 stopni około godziny.
Słowa kluczowe: gołąbki zapiekane w sosie pomidorowym, gołąbki pieczone w sosie pomidorowym, gołąbki zapiekane w piekarniku z sosem pomidorowym
Gołąbki zapiekane w sosie pomidorowym – dodatkowe informacje
Można gołąbki przykryć folią aluminiową żeby się nie przypaliły.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gołąbki domowe babci Krysi
Następny przepis: Gołąbki jarskie z pieczarkami i ryżem