Gołąbki zapiekane w sosie pomidorowym

Gołąbki zapiekane w sosie pomidorowym

Gołąbki zapiekane w sosie pomidorowym to przysmak, który zawsze rozgrzewa serca i żołądki. Choć tradycyjne gołąbki są zwykle gotowane, pieczenie dodaje im głębszego, bardziej złożonego smaku. A aromatyczny sos pomidorowy, jednocześnie słodki i pikantny, dodaje niepowtarzalnego charakteru. To wersja klasycznego polskiego dania, które jest idealne na rodzinny obiad czy uroczysty posiłek. Gołąbki zapiekane w piekarniku z sosem pomidorowym to danie, które zaskoczy niejednego smakosza swoim unikalnym smakiem i konsystencją. Te delikatne zawijańce z mięsem i ryżem, obladowane sosem, to przepis na udany obiad.

Składniki:

  • 1 główka kapusty o wadze około 3 kg
  • 1 kg mięsa mielonego (u mnie karkówka)
  • 0,6 kg ryżu (ugotowanego)
  • 2 cebule (podsmażone)
  • Przyprawy: do mięsa mielonego, pieprz, sól, majeranek (w wystarczającej ilości), 4 łyżki kaszy manny, 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Sos: przecier pomidorowy własny, 4 łyżki ketchupu, ziele angielskie, liść laurowy

Gołąbki zapiekane w sosie pomidorowym – jak zrobić?

  1. Wyciąć głąb ze środka kapusty, następnie włożyć ją do dużego garnka zalać wodą (wyciętą stroną do dołu), gotować przez około 10 minut na małym ogniu. Wyjąć i obrać liście.
  2. Ugotowany ryż i podsmażoną cebulkę wymieszać z mielonym mięsem, dodać przyprawy i kaszkę. Wyrobić mięso.
  3. Z liści kapusty wyciąć zgrubienia i nałożyć farsz zwijając gołąbki jak krokiety. Gotowe układać na blasze i zalać sosem pomidorowym.
  4. Piec w temperaturze 170 stopni około godziny.

Słowa kluczowe: gołąbki zapiekane w sosie pomidorowym, gołąbki pieczone w sosie pomidorowym, gołąbki zapiekane w piekarniku z sosem pomidorowym

Gołąbki zapiekane w sosie pomidorowym – dodatkowe informacje

Można gołąbki przykryć folią aluminiową żeby się nie przypaliły.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gołąbki domowe babci Krysi
Następny przepis: Gołąbki jarskie z pieczarkami i ryżem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode