Gołąbki Zapiekane Pod Pierzynką Serowo-Śmietanową
Celebrowanie kuchni domowej nigdy nie było tak smaczne jak z przepisem na Gołąbki Zapiekane Pod Pierzynką Serowo-Śmietanową. To tradycyjne danie, z nowoczesnym, wykwintnym akcentem, które z pewnością zachwyci najbardziej wymagających smakoszy. Oryginalna mieszanka mięsa, ryżu i kapusty jest poziom wyżej dzięki bogatej i aksamitnej pierzynce serowo-śmietanowej, która dodaje nowego wymiaru smaku. To danie, chociaż wymaga nieco więcej zaangażowania, jest jak najbardziej warte tego czasu. Zaskocz rodzinę i przyjaciół i zaserwuj go na specjalną okazję lub po prostu w tęsknotę za autentycznym, serdecznym smakiem rodzimej kuchni.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Forma o średnicy 24 cm
- 8 liści kapusty
- Pół woreczka ugotowanego ryżu
- 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe)
- 2 cebule
- 250 g pieczarek
- 50 ml oleju
- 50 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
- 200 g śmietany 18%
- 100 g sera tartego
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka majeranki
- Ulubione przyprawy do mielonego
Gołąbki zapiekane pod pierzynką serowo-śmietanową – jak zrobić?
- Kapustę zaparzyć we wrzącej wodzie, po 2,3 min od zagotowania, tak aby liście były miękkie, ale nie rozpadające. Zdjąć z kapusty 8 liści, pozostawić na misce do wystygnięcia. Cebulę pokroić w kosteczkę i wrzucić na patelnię z olejem.
- Smażyć cebulę na średnim ogniu do zeszklenia, dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki.
- Smażyć pieczarki do momentu odparowania wody, doprawić solą i pieprzem do smaku. Połowę pieczarek z cebulką wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego.
- Do miski wrzucić mięso, dodać ugotowany ryż, ulubione przyprawy, majeranek, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wyrobić ręką, formować nieduże kule zwilżonymi w zimnej wodzie rękami. Każdą mięsną kulę zawinąć w liść kapusty.
- Ułożyć gołąbki w naczyniu żaroodpornym, wyłożyć na nie resztę pieczarek z cebulką.
- Zalać całość bulionem. Śmietanę wymieszać z tartym drobno serem i posmarować nią gołąbki po całej powierzchni.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180°C i piec około godziny.
- Gdyby wierzch za bardzo się rumienił, można go przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Podajemy z ulubionymi dodatkami, danie jest pyszne. Z pozostałej zaparzonej kapusty można przygotować smażoną kapustę z koperkiem.
Gołąbki zapiekane pod pierzynką serowo-śmietanową – jak zrobić?
- Kapustę zaparzyć we wrzącej wodzie,po 2,3 min.od zagotowania,tak aby liście były miękkie,ale nie rozpadające,zdjąć z kapusty 8 liści,pozostawić na misce do wystygnięcia.
- Cebulę pokroić w kosteczkę,wrzucić na patelnie z olejem.
- Pokrojone pieczarki smażyć na średnik ogniu do zeszklenia.
- Pieczarki smażyć do momentu odparowania wody, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Połowę pieczarek z cebulką wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego.
- Mięso wrzucić do miski, dodać ugotowany ryż, ulubione przyprawy, majeranek, sól i pieprz do smaku, całość wyrobić dobrze ręką.
- Formować nieduże kule zwilżonymi w zimnej wodzie rękami. Każdą mięsną kulę zawinąć w liść kapusty.
- Ułożyć kule w naczyniu żaroodpornym, wyłożyć na nie resztę pieczarek z cebulką.
- Zalać całość bulionem, a następnie posmarować gołąbki po całości mieszaniną śmietany i sera.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180°C i piec około godziny.
- Gdyby wierzch za bardzo się rumienił, można przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
- Podawać z ulubionymi dodatkami.
- Smacznego!
- Z pozostałej zaparzonej kapusty, przygotowałam smażoną kapustę z koperkiem.
Gołąbki Zapiekane Pod Pierzynką Serowo-Śmietanową – dodatkowe informacje
Do cebulki z pieczarkami można również zetrzeć na tarce marchewkę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gołąbki z ziemniakami i boczkiem
Następny przepis: Gołębie serca.