Gołąbki Zapiekane Pod Pierzynką Serowo-Śmietanową

Gołąbki Zapiekane Pod Pierzynką Serowo-Śmietanową

Celebrowanie kuchni domowej nigdy nie było tak smaczne jak z przepisem na Gołąbki Zapiekane Pod Pierzynką Serowo-Śmietanową. To tradycyjne danie, z nowoczesnym, wykwintnym akcentem, które z pewnością zachwyci najbardziej wymagających smakoszy. Oryginalna mieszanka mięsa, ryżu i kapusty jest poziom wyżej dzięki bogatej i aksamitnej pierzynce serowo-śmietanowej, która dodaje nowego wymiaru smaku. To danie, chociaż wymaga nieco więcej zaangażowania, jest jak najbardziej warte tego czasu. Zaskocz rodzinę i przyjaciół i zaserwuj go na specjalną okazję lub po prostu w tęsknotę za autentycznym, serdecznym smakiem rodzimej kuchni.

Składniki:

  • Forma o średnicy 24 cm
  • 8 liści kapusty
  • Pół woreczka ugotowanego ryżu
  • 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe)
  • 2 cebule
  • 250 g pieczarek
  • 50 ml oleju
  • 50 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 200 g śmietany 18%
  • 100 g sera tartego
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka majeranki
  • Ulubione przyprawy do mielonego

Gołąbki zapiekane pod pierzynką serowo-śmietanową – jak zrobić?

  1. Kapustę zaparzyć we wrzącej wodzie, po 2,3 min od zagotowania, tak aby liście były miękkie, ale nie rozpadające. Zdjąć z kapusty 8 liści, pozostawić na misce do wystygnięcia. Cebulę pokroić w kosteczkę i wrzucić na patelnię z olejem.
  2. Smażyć cebulę na średnim ogniu do zeszklenia, dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki.
  3. Smażyć pieczarki do momentu odparowania wody, doprawić solą i pieprzem do smaku. Połowę pieczarek z cebulką wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego.
  4. Do miski wrzucić mięso, dodać ugotowany ryż, ulubione przyprawy, majeranek, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wyrobić ręką, formować nieduże kule zwilżonymi w zimnej wodzie rękami. Każdą mięsną kulę zawinąć w liść kapusty.
  5. Ułożyć gołąbki w naczyniu żaroodpornym, wyłożyć na nie resztę pieczarek z cebulką.
  6. Zalać całość bulionem. Śmietanę wymieszać z tartym drobno serem i posmarować nią gołąbki po całej powierzchni.
  7. Wstawić do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180°C i piec około godziny.
  8. Gdyby wierzch za bardzo się rumienił, można go przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Podajemy z ulubionymi dodatkami, danie jest pyszne. Z pozostałej zaparzonej kapusty można przygotować smażoną kapustę z koperkiem.

Gołąbki zapiekane pod pierzynką serowo-śmietanową – jak zrobić?

  • Kapustę zaparzyć we wrzącej wodzie,po 2,3 min.od zagotowania,tak aby liście były miękkie,ale nie rozpadające,zdjąć z kapusty 8 liści,pozostawić na misce do wystygnięcia.
  • Cebulę pokroić w kosteczkę,wrzucić na patelnie z olejem.
  • Pokrojone pieczarki smażyć na średnik ogniu do zeszklenia.
  • Pieczarki smażyć do momentu odparowania wody, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Połowę pieczarek z cebulką wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego.
  • Mięso wrzucić do miski, dodać ugotowany ryż, ulubione przyprawy, majeranek, sól i pieprz do smaku, całość wyrobić dobrze ręką.
  • Formować nieduże kule zwilżonymi w zimnej wodzie rękami. Każdą mięsną kulę zawinąć w liść kapusty.
  • Ułożyć kule w naczyniu żaroodpornym, wyłożyć na nie resztę pieczarek z cebulką.
  • Zalać całość bulionem, a następnie posmarować gołąbki po całości mieszaniną śmietany i sera.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180°C i piec około godziny.
  • Gdyby wierzch za bardzo się rumienił, można przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
  • Podawać z ulubionymi dodatkami.
  • Smacznego!
  • Z pozostałej zaparzonej kapusty, przygotowałam smażoną kapustę z koperkiem.

Gołąbki Zapiekane Pod Pierzynką Serowo-Śmietanową – dodatkowe informacje

Do cebulki z pieczarkami można również zetrzeć na tarce marchewkę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gołąbki z ziemniakami i boczkiem
Następny przepis: Gołębie serca.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode