Gołąbki z soczewicą

Gołąbki z soczewicą

Dziś mam dla Was niecodzienny przepis, który jest hołdem dla tradycyjnej kuchni polskiej, ale z odrobiną oryginalnego twistu. Chcę Wam przedstawić gołąbki z soczewicą. Zapewne kojarzycie gołąbki z mięsem mielonym, ale tym razem, proponuję Wam wegetariańską wersję tego dania. Oparte na soczewicy i ryżu, mogą być dodatkowo wzbogacone o pieczarki. Idealny posiłek, który zachwyci nie tylko wegetarian, ale także miłośników tradycyjnej kuchni szukających niebanalnych smaków. Ten przepis to dowód na to, że kuchnia polska może być zarówno tradycyjna, jak i innowacyjna.

Składniki:

  • Składniki na 10 porcji:
  • średniej wielkości główka kapusty
  • 1,5 szklanki czerwonej soczewicy
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • olej do smażenia
  • 1 jajko
  • świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • 0,5 kostki warzywnej
  • Sos:
  • 1 opakowanie pomidorów w puszce
  • ok 1,5 szklanki wody
  • łyżka śmietany do zabielenia
  • łyżka mąki za zagęszczenia
  • zioła dalmatyńskie do smaku
  • sól, pieprz, papryka do smaku

Gołąbki z soczewicą – jak zrobić?

  1. 1.
    Kapustę oczyszczamy i wkładamy do gotującej wody. Wodę lekko solimy. Warzywo gotujemy, aż wierzchnie liście będą miękkie. W miarę jak miękną kolejne warstwy odrywamy je z główki.
  2. 2.
    W oddzielnym garnku gotujemy soczewicę do miękkości. Ugotowaną odcedzamy. Cebule obieramy i kroimy w kostkę.
  3. 3.
    Tak przygotowane składniki: soczewicę, cebulę i pieczarki łączymy ze sobą. Dodajemy surowe jajko oraz przyprawy do smaku. Dokładnie mieszamy masę.
  4. 4.
    Nadzienie wykładamy na przygotowane liście kapusty (na jedną porcje około 2-3 łyżki). Zwijamy gołąbki.
  5. 5.
    Dno naczynia żaroodpornego wykładamy liśćmi kapusty. Na nich układamy gołąbki. Całość podlewamy ok 1 szklanką wody w której została rozpuszczona kostka warzywna. Wierzch gołąbków przykrywamy także liśćmi. Całość pieczemy około 50 minut w 180°C.
  6. 6.
    Między czasie przygotowujemy sos. Zawartość puszki wyjmujemy do garnka. Pomidory podgrzewamy dodając około 1 szklankę wody. Gotujemy je około 5 minut po czym miksujemy, by uzyskać jednolity sos (bez kawałków pomidora). Sos ponownie stawiamy na ogniu. W pozostałej wodzie rozpuszczamy mąkę oraz śmietanę. Mieszaniną zalewamy sos. Zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Gotowe gołąbki podajemy polane sosem. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki!

Gołąbki z soczewicą – dodatkowe informacje

Tym razem powstały gołąbki bezmięsne i dietetyczne z soczewicą! Polecam przepis, zwłaszcza, że soczewica nie jest często wykorzystywana w naszych kuchniach:).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gołąbki z tartymi ziemniakami
Następny przepis: Gołąbki z ziemniakami i boczkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode