Gołąbki z soczewicą
Dziś mam dla Was niecodzienny przepis, który jest hołdem dla tradycyjnej kuchni polskiej, ale z odrobiną oryginalnego twistu. Chcę Wam przedstawić gołąbki z soczewicą. Zapewne kojarzycie gołąbki z mięsem mielonym, ale tym razem, proponuję Wam wegetariańską wersję tego dania. Oparte na soczewicy i ryżu, mogą być dodatkowo wzbogacone o pieczarki. Idealny posiłek, który zachwyci nie tylko wegetarian, ale także miłośników tradycyjnej kuchni szukających niebanalnych smaków. Ten przepis to dowód na to, że kuchnia polska może być zarówno tradycyjna, jak i innowacyjna.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Składniki na 10 porcji:
- średniej wielkości główka kapusty
- 1,5 szklanki czerwonej soczewicy
- 0,5 kg pieczarek
- 1 duża cebula
- olej do smażenia
- 1 jajko
- świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku
- sól do smaku
- 0,5 kostki warzywnej
- Sos:
- 1 opakowanie pomidorów w puszce
- ok 1,5 szklanki wody
- łyżka śmietany do zabielenia
- łyżka mąki za zagęszczenia
- zioła dalmatyńskie do smaku
- sól, pieprz, papryka do smaku
Gołąbki z soczewicą – jak zrobić?
-
1.
Kapustę oczyszczamy i wkładamy do gotującej wody. Wodę lekko solimy. Warzywo gotujemy, aż wierzchnie liście będą miękkie. W miarę jak miękną kolejne warstwy odrywamy je z główki. -
2.
W oddzielnym garnku gotujemy soczewicę do miękkości. Ugotowaną odcedzamy. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. -
3.
Tak przygotowane składniki: soczewicę, cebulę i pieczarki łączymy ze sobą. Dodajemy surowe jajko oraz przyprawy do smaku. Dokładnie mieszamy masę. -
4.
Nadzienie wykładamy na przygotowane liście kapusty (na jedną porcje około 2-3 łyżki). Zwijamy gołąbki. -
5.
Dno naczynia żaroodpornego wykładamy liśćmi kapusty. Na nich układamy gołąbki. Całość podlewamy ok 1 szklanką wody w której została rozpuszczona kostka warzywna. Wierzch gołąbków przykrywamy także liśćmi. Całość pieczemy około 50 minut w 180°C. -
6.
Między czasie przygotowujemy sos. Zawartość puszki wyjmujemy do garnka. Pomidory podgrzewamy dodając około 1 szklankę wody. Gotujemy je około 5 minut po czym miksujemy, by uzyskać jednolity sos (bez kawałków pomidora). Sos ponownie stawiamy na ogniu. W pozostałej wodzie rozpuszczamy mąkę oraz śmietanę. Mieszaniną zalewamy sos. Zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Gotowe gołąbki podajemy polane sosem. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki!
Gołąbki z soczewicą – dodatkowe informacje
Tym razem powstały gołąbki bezmięsne i dietetyczne z soczewicą! Polecam przepis, zwłaszcza, że soczewica nie jest często wykorzystywana w naszych kuchniach:).
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gołąbki z tartymi ziemniakami
Następny przepis: Gołąbki z ziemniakami i boczkiem