Gołąbki z piekarnika
Cieszący się dużą popularnością przepis na gołąbki zapiekane w piekarniku to kulinarna wariacja na temat tradycyjnych gołąbków na patelni. Przepis ten sprawdza się doskonale podczas rodzinnych obiadów czy spotkań z przyjaciółmi, gdy liczy się smak, domowe przygotowanie i czas. Pieczone gołąbki to doskonała potrawa, która zachwyci zarówno miłośników klasycznej kuchni polskiej, jak i tych, którzy szukają nowych smaków. Jako farsz sprawdzą się zarówno klasyczne składniki, jak mięso czy ryż, ale także dowolne dodatki według gustu. Gotowej potrawie towarzyszyć może dowolny sos, podany osobno lub zalany na wierzchu. Zapraszamy do odkrywania smaku gołąbków pieczonych!
Gołąbki z piekarnika – Składniki
Duża ugotowana biała kapusta
Farsz:
1,30-1,50 kg surowego mięsa mielonego
2 woreczki ugotowanego na sypko ryżu (nie za miękki)
2 cebule-pokrojone w kostkę przesmażone na szklisto
4 ząbki czosnku -przeciśniętego przez praskę
sól i pieprz według uznania
słodka papryka – do posypania gotowych gołąbków
Gołąbki z piekarnika – Jak zrobić? Instrukcja przygotowania / przepis
1
Aby przygotować gołąbki z piekarnika należy najpierw wyciąć głąb z kapusty. Wtedy liście będą łatwiej odchodziły. Następnie na małym ogniu trzeba ugotować kapustę, kolejno wyjmując widelcem sparzone listki.
2
Następnie składniki farszu na pieczone gołąbki należy wymieszać i doprawić (wszystkie składniki oprócz papryki).
3
Do każdego listka kapusty należy dać około 2 łyżek farszu na gołąbki pieczone i zawinąć.
4
Następnie należy przygotować blaszkę z piekarnika, którą trzeba skropić oliwą lub ułożyć na niej wiórki margaryny. Na to należy położyć niepotrzebne liście z ugotowanej kapusty. Po czym trzeba ułożyć przygotowane gołąbki z piekarnika i posypać słodką papryką. Następnie do gołąbków z piekarnika trzeba dolać szklankę wody do blaszki.
5
Gołąbki zapiekane w piekarniku należy piec około 75 minut w 180 stopniach Celsjusza, często podlewając gorącym wytworzonym sosem z pieczonych gołąbków. Gołąbki pieczone w piekarniku są gotowe do podania.
Gołąbki z piekarnika – porady i dodatkowe informacje
Zamiast mięsa można dać dobrą surową białą kiełbasę, obraną z osłonki.
Gołąbki można zapiekać również z sosem pomidorowym lub dodać sos pomidorowy już po wyjęciu gołąbków z piekarnika.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sernik z mlekiem skondensowanym
Następny przepis: Pizza na grubym cieście