Gołąbki z mięsem, kaszą kuskus i papryką
Gołąbki to tradycyjne danie, które często kojarzone jest z kuchnią polską, ale występuje również w innych państwach Europy Środkowo-Wschodniej. Ten przepis prezentuje interesującą, nowoczesną wariację na temat gołąbków, a mianowicie gołąbki z kaszą kuskus i mięsem. Dodatkowym składnikiem jest tutaj papryka, która nadaje danie pikantny smak i kolor. Oryginalne zastosowanie kaszy kuskus sprawia, że gołąbki stają się ciekawym połączeniem tradycji i nowoczesności, polskiej kuchni i kuchni orientalnej. Doskonały pomysł dla tych, którzy chcieliby zaskoczyć swoich gości niecodziennym podaniem znanej potrawy.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 szklanki kaszy kuskus
- 1 główka kapusty
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 2 cebule
- 1 duża papryka czerwona
- natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Gołąbki z mięsem, kaszą kuskus i papryką – jak zrobić?
- 2.Cebulę kroimy drobno, podsmażamy.
- 3.Mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
- 4.Paprykę kroimy w kostkę, a natkę drobno siekamy.
- 5.Wszystko łączymy ze sobą i przyprawiamy do smaku.
- Z kapusty wycinamy głąb, wkładamy do garnka zalewamy wodą z dodatkiem odrobiny soli, podczas gotowania oddzielamy liście kapusty i wykładamy na talerz. Z każdego liścia ścinamy gruby nerw.
- Na każdy liść nakładamy farsz i zwijamy.
- Na dnie garnka układamy liście kapusty, co zapobiegnie nam przypaleniu (ja zamiast liści daję folię aluminiową, jest to dla mnie lepszy sposób).
- Układamy gołąbki, zalewamy wodą lub bulionem i dusimy do miękkości.
- Podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym.
Słowa kluczowe: gołąbki z kaszą kuskus, gołąbki z kaszą kuskus
Gołąbki z mięsem, kaszą kuskus i papryką – dodatkowe informacje
Jeżeli boimy się, że gołąbki podczas duszenia nam się rozpadną możemy każdy zawinąć w folię aluminiową, tak zawinięte szybciej nam dojdą do miękkości.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gołąbki z łososiem
Następny przepis: Gołąbki z mięsem, kaszą pęczak, ryżem i koncentratem pomidorowym