Gołąbki z mięsem, kaszą kuskus i papryką

Gołąbki z mięsem, kaszą kuskus i papryką

Gołąbki to tradycyjne danie, które często kojarzone jest z kuchnią polską, ale występuje również w innych państwach Europy Środkowo-Wschodniej. Ten przepis prezentuje interesującą, nowoczesną wariację na temat gołąbków, a mianowicie gołąbki z kaszą kuskus i mięsem. Dodatkowym składnikiem jest tutaj papryka, która nadaje danie pikantny smak i kolor. Oryginalne zastosowanie kaszy kuskus sprawia, że gołąbki stają się ciekawym połączeniem tradycji i nowoczesności, polskiej kuchni i kuchni orientalnej. Doskonały pomysł dla tych, którzy chcieliby zaskoczyć swoich gości niecodziennym podaniem znanej potrawy.

Składniki:

  • 2 szklanki kaszy kuskus
  • 1 główka kapusty
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 1 duża papryka czerwona
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Gołąbki z mięsem, kaszą kuskus i papryką – jak zrobić?

  1. 2.Cebulę kroimy drobno, podsmażamy.
  2. 3.Mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
  3. 4.Paprykę kroimy w kostkę, a natkę drobno siekamy.
  4. 5.Wszystko łączymy ze sobą i przyprawiamy do smaku.
  5. Z kapusty wycinamy głąb, wkładamy do garnka zalewamy wodą z dodatkiem odrobiny soli, podczas gotowania oddzielamy liście kapusty i wykładamy na talerz. Z każdego liścia ścinamy gruby nerw.
  6. Na każdy liść nakładamy farsz i zwijamy.
  7. Na dnie garnka układamy liście kapusty, co zapobiegnie nam przypaleniu (ja zamiast liści daję folię aluminiową, jest to dla mnie lepszy sposób).
  8. Układamy gołąbki, zalewamy wodą lub bulionem i dusimy do miękkości.
  9. Podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym.

Słowa kluczowe: gołąbki z kaszą kuskus, gołąbki z kaszą kuskus

Gołąbki z mięsem, kaszą kuskus i papryką – dodatkowe informacje

Jeżeli boimy się, że gołąbki podczas duszenia nam się rozpadną możemy każdy zawinąć w folię aluminiową, tak zawinięte szybciej nam dojdą do miękkości.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gołąbki z łososiem
Następny przepis: Gołąbki z mięsem, kaszą pęczak, ryżem i koncentratem pomidorowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode