Gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną białą
Oto jeden z klasycznych przepisów kuchni polskiej – gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną białą. Przepis ten tworzy doskonałe połączenie tradycji i smaku. Odpowiednio przyrządzone gołąbki stają się rozpływającym się w ustach daniem, które zadowoli każdego miłośnika polskiej kuchni. Kluczowym składnikiem jest tu kasza gryczana biała, która dodaje unikalnego, nieco orzechowego smaku. Ten przepis będzie doskonałym pomysłem na rodzinny obiad lub specjalny posiłek. Z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom i zachęci do częstszego sięgania po tradycyjne przepisy naszych babć.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 woreczki kaszy gryczanej białej
- 1 opakowanie drobiowego mięsa mielonego
- 6 pieczarek
- 1 pomidor malinowy
- Oliwa lub olej
- Suszony lubczyk
- sól, pieprz
- liście z kapusty pekińskiej (można użyć kapusty młodej lub włoskiej)
Gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną – jak zrobić?
- Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie, ok. 15-18 min.
- Naczynie żaroodporne wykładamy liśćmi kapusty.
- Mięso mielone podsmażamy na odrobinie oliwy lub oleju. Dodajemy sparzonego i pokrojonego pomidora oraz drobno posiekane pieczarki. Doprawiamy lubczykiem, solą i pieprzem. Na koniec wsypujemy na patelnię ugotowaną kaszę i mieszamy. Farsz nakładamy na liście kapusty i zwijamy gołąbki.
- Układamy gołąbki ciasno w naczyniu. Całość podlewamy bulionem, a na wierzchu układamy liście kapusty. Naczynie przykrywamy pokrywką. Danie zapiekamy w piekarniku w 180 st. C ok.
Gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną białą – dodatkowe informacje
Gołąbki można podać z ulubionym sosem: pomidorowym lub grzybowym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gołąbki z kaszą jęczmienną i pieczarkami
Następny przepis: Gołąbki z mięsem, kaszą kuskus i papryką