Gołąbki z łososiem
Gołąbki z łososiem to świeża, wyszukana wersja popularnej w Polsce potrawy. Propozycja ta stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnych mięsnych gołąbków. Łosoś dodaje daniu wyśmienitego, szlachetnego smaku, a zarazem sprawia, że jest ono lekkie i zdrowe. Barwa łososia wprowadza do gołąbków oryginalny, zaskakujący element, który z pewnością przyciągnie uwagę miłośników kulinarnych doświadczeń. To danie idealnie sprawdzi się na uroczysty obiad lub rodzinne spotkanie, ale także jako niecodzienna przekąska. Wykwintna propozycja dla smakoszy, szukających nowych smaków w dobrze znanym daniu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 70 dag filetów z łososia
- kapusta pekińska
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- łyżka mąki
- pół szklanki śmietany
- łyżeczka czarnego pieprzu
- sok z cytryny
- sól, cukier
- plasterki cytryny i koperek do dekoracji
Gołąbki z łososiem – jak zrobić?
- Liście kapusty obgotować w posolonej wodzie do miękkości. Wyciąć twarde środki i ostudzić.
- Z łososia zdjąć skórę i pokroić na 6 kawałków. Skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Każdy kawałek zwinąć w 2 liście.
- Sos pomidorowy: rozgrzać masło, połączyć z przecierem i bulionem. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Mąkę wymieszać ze śmietaną, dodając po łyżce gorącego bulionu z przecierem (dzięki temu sos się nie zważy). Śmietanę wlać do sosu, wymieszać. Dodać ziarenka pieprzu, doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny.
- W garnuszku na dnie rozłożyć kilka liści kapusty i ułożyć ściśle gołąbki. Zalać je gęstym sosem pomidorowym i przykryć liśćmi kapusty. Gotować na małym ogniu 20 – 25 minut. Gołąbki podawać z ryżem, udekorować plasterkami cytryny i koperkiem.
Gołąbki z łososiem – dodatkowe informacje
kapustę pekińską warto zastąpić młodą lub włoską kapustą.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gołąbki z kaszą jęczmienną i pieczarkami
Następny przepis: Gołąbki z mięsem, kaszą kuskus i papryką