Gołąbki z łososiem

Gołąbki z łososiem

Gołąbki z łososiem to świeża, wyszukana wersja popularnej w Polsce potrawy. Propozycja ta stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnych mięsnych gołąbków. Łosoś dodaje daniu wyśmienitego, szlachetnego smaku, a zarazem sprawia, że jest ono lekkie i zdrowe. Barwa łososia wprowadza do gołąbków oryginalny, zaskakujący element, który z pewnością przyciągnie uwagę miłośników kulinarnych doświadczeń. To danie idealnie sprawdzi się na uroczysty obiad lub rodzinne spotkanie, ale także jako niecodzienna przekąska. Wykwintna propozycja dla smakoszy, szukających nowych smaków w dobrze znanym daniu.

Składniki:

  • 70 dag filetów z łososia
  • kapusta pekińska
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • łyżka mąki
  • pół szklanki śmietany
  • łyżeczka czarnego pieprzu
  • sok z cytryny
  • sól, cukier
  • plasterki cytryny i koperek do dekoracji

Gołąbki z łososiem – jak zrobić?

  1. Liście kapusty obgotować w posolonej wodzie do miękkości. Wyciąć twarde środki i ostudzić.
  2. Z łososia zdjąć skórę i pokroić na 6 kawałków. Skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Każdy kawałek zwinąć w 2 liście.
  3. Sos pomidorowy: rozgrzać masło, połączyć z przecierem i bulionem. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Mąkę wymieszać ze śmietaną, dodając po łyżce gorącego bulionu z przecierem (dzięki temu sos się nie zważy). Śmietanę wlać do sosu, wymieszać. Dodać ziarenka pieprzu, doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny.
  4. W garnuszku na dnie rozłożyć kilka liści kapusty i ułożyć ściśle gołąbki. Zalać je gęstym sosem pomidorowym i przykryć liśćmi kapusty. Gotować na małym ogniu 20 – 25 minut. Gołąbki podawać z ryżem, udekorować plasterkami cytryny i koperkiem.

Gołąbki z łososiem – dodatkowe informacje

kapustę pekińską warto zastąpić młodą lub włoską kapustą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gołąbki z kaszą jęczmienną i pieczarkami
Następny przepis: Gołąbki z mięsem, kaszą kuskus i papryką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode