Gołąbki z kiszonych liści kapusty

Gołąbki z kiszonych liści kapusty

Gołąbki z kiszonych liści kapusty to danie kuchni tradycyjnej, stanowiące doskonałą alternatywę dla klasycznych gołąbków. Delikatne, soczyste i aromatyczne, a przy tym zaskakująco łatwe do przygotowania. Wakacyjne kiszenie liści kapusty dodaje potrawie niepowtarzalnego smaku, przypominającego najlepsze domowe obiady. Gołąbki w kiszonej kapuście to prawdziwy smak polskiej kuchni, idealny na rodzinne obiady czy spotkanie z przyjaciółmi. Przygotowane z miłością potrafią zaskoczyć nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Składniki:

  • 1 opakowanie kiszonych liści kapusty (1 kg)
  • 200 g ryżu basmati
  • 600 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 2 średnie cebule
  • 2 średnie marchewki
  • 3 czubate łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła
  • sos:
  • 500 g pieczarek
  • 3 łyżki oleju
  • 450 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka proszku z suszonych grzybów
  • 3 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • sól
  • pieprz

Gołąbki z kiszonych liści kapusty – jak zrobić?

  1. Ryż gotujemy 8 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę smażymy na 3 łyżkach oleju do zeszklenia, dodajemy marchew i kurkumę, chwilę razem dusimy. Ryż, mięso, cebulę z marchwią i posiekaną pietruszkę, dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Liście kapusty płuczemy i osączamy. Zawijamy farsz w liście (powinno wyjść 12 gołąbków). Połową pozostałych liści wykładamy dno brytfanny, na nich ciasno układamy gołąbki i przykrywamy resztą liści. Masło rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody i zalewamy gołąbki. Pieczemy 90 minut pod przykryciem w temperaturze 160 stopni.
  3. Pieczarki czyścimy, płuczemy i kroimy drobno. Podsmażamy na 3 łyżkach oleju, dodajemy proszek z suszonych grzybów i podlewamy 1 szklanką wody, dusimy ok. 15 minut, dodajemy śmietankę i zagotowujemy. Skrobię rozprowadzamy w 1/4 szklanki zimnej wody, wlewamy do sosu i chwilę gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Gołąbki podajemy polane sosem.

Gołąbki z kiszonych liści kapusty – dodatkowe informacje

Zamiast sosu pieczarkowego można użyć innego, np. pomidorowego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gołąbki z kaszą gryczaną i twarogiem w sosie balsamicznym
Następny przepis: Gołąbki z kaszą jęczmienną i pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode