Gołąbki z kaszą jęczmienną i pieczarkami
Znane i lubiane przez wielu, gołąbki to tradycyjne danie kuchni polskiej, które zawsze sprawdza się, gdy mamy trochę więcej czasu na przygotowanie posiłku. W naszym przepisie zamieniamy klasyczne mięso mielone na kaszę jęczmienną i pyszne pieczarki, co czyni danie lżejszym i nieco bardziej zdrowym. Gołąbki z kaszą jęczmienną i pieczarkami to doskonała propozycja dla osób na diecie wegetariańskiej lub dla tych, którzy po prostu chcą odmienić swoje obiadowe menu. Pomimo modyfikacji, danie nadal zachowuje swój charakterystyczny smak, który pokochaliśmy we właściwych gołąbkach.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Składniki na 10 porcji:
14 liści kapusty
1 paczka kaszy jęczmiennej – 10 dag
30 dag pieczarek
1 mała cebula
1 łyżeczka masła
Sól, pieprz do smaku
Gołąbki z kaszą jęczmienną i pieczarkami – jak zrobić?
-
1.
Wykonanie: liści sparzyć wrzątkiem, odciąć grube części. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Pieczarki oczyścić, pokroić w paski. Cebulę pociąć w plasterki. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pieczarki i cebulę, podsmażyć do odparowania płynu. Zmielić w maszynce. Połączyć z kaszą, doprawić do smaku solą i pieprzem – farsz ma być dobrze doprawiony, czyli dobrze pieprzny. Na liściach ułożyć porcję farszu, zawinąć gołąbki. Ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego 2 liście kapusty, ułożyć gołąbki, przykryć pozostałymi liśćmi. Podlać wodą do 1/3 wysokości wsadu, wstawić do piekarnika i zapiekać w temp. 180 stopni do zagotowania się, potem zmniejszyć temp. do 160 stopni i zapiekać do miękkości liści. Czas pieczenia – około 1 godziny.
Słowa kluczowe: gołąbki z kaszą jęczmienną i pieczarkami, gołąbki z kaszą i pieczarkami
Gołąbki z kaszą jęczmienną i pieczarkami – dodatkowe informacje
1. Do farszu można dodać suszoną natkę pietruszki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gołąbki z kiszonych liści kapusty
Następny przepis: Gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną białą