Gołąbki z kaszą gryczaną i twarogiem w sosie balsamicznym
Gołąbki z kaszą gryczaną i twarogiem w sosie balsamicznym to połączenie tradition z nowoczesnością na Twoim stole. Gołąbki, tradycyjne polskie danie, wzbogacone o nutę międzynarodowej kuchni dzięki sosowi balsamicznemu, będą idealne na rodzinny obiad czy uroczysty posiłek. Kontrast smaku słodko-kwaśnego sosu idealnie komponuje się z delikatną kaszą gryczaną i łagodnym serem twarogowym, dodając danie ciekawego charakteru. Oto przepis, dzięki któremu nauczysz się go przygotować, czerpiąc zarówno z bogactwa polskiej kuchni jak i międzynarodowych smaków. Spróbuj, a przekonasz się, że gołąbki mogą być niezwykle zróżnicowane pod względem smaku.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Gołąbki:
- – średnia główka włoskiej kapusty (lub białej),
- – 15 dag kaszy gryczanej,
- – 20 dag twarogu,
- – 1-2 ząbki czosnku,
- – sól, pieprz,
- – łyżeczka masła (może być roślinne),
- – łyżka oleju.
- Sos:
- – 1,5 szklanki bulionu warzywnego (najlepiej domowego),
- – 1/2 szklanki wody,
- – 2 łyżki octu balsamicznego,
- – płaska łyżeczka suszonego rozmarynu,
- – łyżka mąki pszennej,
- – sól, pieprz i szczypta cukru do smaku.
Gołąbki z kaszą gryczaną i twarogiem w sosie balsamicznym – jak zrobić?
-
Z kapusty wycinamy głąb, wkładamy ją do dużego garnka, zalewamy wodą i obgotowujemy by liście były miękkie i dało się je zdjąć. Liście zdejmujemy, ścinamy twardą część, studzimy.
Kaszę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie (15-20 minut w zależności od chłonności kaszy), osączamy.
Twaróg rozgniatamy widelcem. Czosnek przeciskamy przez praskę.
Twaróg ucieramy z masłem i czosnkiem, łączymy z kaszą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. -
Na każdym liściu układamy po porcji nadzienia i zwijamy gołąbki (zawijamy boki liścia do środka).
W garnku rozgrzewamy olej, układamy ściśle gołąbki, zalewamy szklanką bulionu i 1/2 szklanki wody, dusimy pod przykryciem przez ok. 20-25 minut.
W pozostałym bulionie (1/2 szklanki) rozrabiamy mąkę, dodajemy też ocet balsamiczny i rozmaryn, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem i delikatnie podbijamy (np. trzepaczką), wlewamy do gołąbków, delikatnie mieszamy i dusimy jeszcze przez 15-20 minut do miękkości gołąbków.
Gołąbki z kaszą gryczaną i twarogiem w sosie balsamicznym – dodatkowe informacje
Jeżeli zostało trochę farszu, po nadzianiu wszystkich liści, farsz można dodać pod koniec duszenia do sosu – to wzbogaci jego smak.
Do tych gołąbków pasuje także tradycyjny sos grzybowy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami (wegetariańskie)
Następny przepis: Gołąbki z kiszonych liści kapusty