Gołąbki z kaszą gryczaną i twarogiem w sosie balsamicznym

Gołąbki z kaszą gryczaną i twarogiem w sosie balsamicznym

Gołąbki z kaszą gryczaną i twarogiem w sosie balsamicznym to połączenie tradition z nowoczesnością na Twoim stole. Gołąbki, tradycyjne polskie danie, wzbogacone o nutę międzynarodowej kuchni dzięki sosowi balsamicznemu, będą idealne na rodzinny obiad czy uroczysty posiłek. Kontrast smaku słodko-kwaśnego sosu idealnie komponuje się z delikatną kaszą gryczaną i łagodnym serem twarogowym, dodając danie ciekawego charakteru. Oto przepis, dzięki któremu nauczysz się go przygotować, czerpiąc zarówno z bogactwa polskiej kuchni jak i międzynarodowych smaków. Spróbuj, a przekonasz się, że gołąbki mogą być niezwykle zróżnicowane pod względem smaku.

Składniki:

  • Gołąbki:
  • – średnia główka włoskiej kapusty (lub białej),
  • – 15 dag kaszy gryczanej,
  • – 20 dag twarogu,
  • – 1-2 ząbki czosnku,
  • – sól, pieprz,
  • – łyżeczka masła (może być roślinne),
  • – łyżka oleju.
  • Sos:
  • – 1,5 szklanki bulionu warzywnego (najlepiej domowego),
  • – 1/2 szklanki wody,
  • – 2 łyżki octu balsamicznego,
  • – płaska łyżeczka suszonego rozmarynu,
  • – łyżka mąki pszennej,
  • – sól, pieprz i szczypta cukru do smaku.

Gołąbki z kaszą gryczaną i twarogiem w sosie balsamicznym – jak zrobić?

  1. Z kapusty wycinamy głąb, wkładamy ją do dużego garnka, zalewamy wodą i obgotowujemy by liście były miękkie i dało się je zdjąć. Liście zdejmujemy, ścinamy twardą część, studzimy.
    Kaszę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie (15-20 minut w zależności od chłonności kaszy), osączamy.
    Twaróg rozgniatamy widelcem. Czosnek przeciskamy przez praskę.
    Twaróg ucieramy z masłem i czosnkiem, łączymy z kaszą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  2. Na każdym liściu układamy po porcji nadzienia i zwijamy gołąbki (zawijamy boki liścia do środka).
    W garnku rozgrzewamy olej, układamy ściśle gołąbki, zalewamy szklanką bulionu i 1/2 szklanki wody, dusimy pod przykryciem przez ok. 20-25 minut.
    W pozostałym bulionie (1/2 szklanki) rozrabiamy mąkę, dodajemy też ocet balsamiczny i rozmaryn, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem i delikatnie podbijamy (np. trzepaczką), wlewamy do gołąbków, delikatnie mieszamy i dusimy jeszcze przez 15-20 minut do miękkości gołąbków.

Gołąbki z kaszą gryczaną i twarogiem w sosie balsamicznym – dodatkowe informacje

Jeżeli zostało trochę farszu, po nadzianiu wszystkich liści, farsz można dodać pod koniec duszenia do sosu – to wzbogaci jego smak.

Do tych gołąbków pasuje także tradycyjny sos grzybowy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami (wegetariańskie)
Następny przepis: Gołąbki z kiszonych liści kapusty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode