Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami (wegetariańskie)
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami to wegetariańska wersja popularnej polskiej potrawy, która z pewnością zadowoli nie tylko osoby unikające mięsa. Ta zdrowa i sycąca danie jest idealne na rodzinne obiady czy większe spotkania. Kasza gryczana, pełna błonnika i białka roślinnego, komponuje się idealnie z nutą aromatycznych, sezonowych grzybów. Wszystko to zawinięte w soczyste liście kapusty tworzy niepowtarzalny smak, który z pewnością przypaść do gustu zarówno miłośnikom tradycyjnych gołąbków, jak i tym, którzy poszukują wegetariańskich wariantów klasycznych potraw. Przekonaj się sam i spróbuj przygotować gołąbki wegetariańskie z kaszą gryczaną i grzybami.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Porcja na około 30 sztuk.
- 2 główki kapusty białej (średniej wielkości)
- 5 torebek kaszy (100g każda)
- 3 garście suszonych grzybów leśnych
- 200 g pieczarek
- 2 duże cebule (u mnie czerwona i biała)
- 2 łyżki sosu dowolnego sojowego (u mnie jasny)
- sól
- pieprz
- tymianek
- lubczyk suszony
- przyprawa uniwersalna
Dodatkowo:
- 100 g margaryny
- sos grzybowy do polania lub tłuszcz ze skwarkami
- olej do smażenia
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami (wegetariańskie) – jak zrobić?
-
1.
Grzyby namoczyć na noc a na drugi dzień ugotować, odcedzić i wystudzić. Drobno pokroić. Ze środków kapusty wyciąć głąby. Główki sparzyć- włożyć każdą osobno do garnka z lekko osoloną i gotującą się wodą. Delikatnie obrać i ściągać pojedynczo liście gdy zaczną odchodzić. Wystudzić. -
2.
Kasze ugotować w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej do miękkości aż zaczną się rozgotowywać. Wystudzić na sicie wyciągnięte z woreczków. Cebule obrać, pokroić w kostkę i usmażyć. Pieczarki oczyścić, pokroić drobno lub posiekać, usmażyć razem z grzybami na odrobinie oleju z dodatkiem przypraw, sosu sojowego i ziół. Wystudzić. W dużej misce wymieszać kasze, smażone grzyby z pieczarkami i cebule. -
3.
Gotowy farsz zawijać w liście kapusty formując gołąbki. Dno naczynia do zapiekania lub brytfanny wyłożyć ”wolnymi i brzydkimi” liśćmi, na liście ciasno ułożyć warstwę gołąbków a wolne luki powkładać plasterki margaryny. Czynność powtórzyć do skończenia się farszu. Całość zalać wodą (wymieszaną z przyprawą uniwersalną) do połowy wysokości. Na wierzchu ułożyć liście które zostały. -
4.
Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika. Piec ok godziny w temperaturze 200 stopni. Po godzinie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i zapiekać dodatkowo ok 30 min aż kapusta w gołąbkach będzie miękka. Takie gołąbki najlepsze są na drugi dzień.
Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami – dodatkowe informacje
Gdy kasza nie zechce się kleić, dodać jajko surowe lub gotowane ziemniaki zgniecione. Ja użyłam kaszy Janex, która świetnie się trzymała całości.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gołąbki z farszem drobiowym z boczniakami i pęczakiem gotowane na parze
Następny przepis: Gołąbki z kaszą gryczaną i twarogiem w sosie balsamicznym