Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami (wegetariańskie)

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami (wegetariańskie)

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami to wegetariańska wersja popularnej polskiej potrawy, która z pewnością zadowoli nie tylko osoby unikające mięsa. Ta zdrowa i sycąca danie jest idealne na rodzinne obiady czy większe spotkania. Kasza gryczana, pełna błonnika i białka roślinnego, komponuje się idealnie z nutą aromatycznych, sezonowych grzybów. Wszystko to zawinięte w soczyste liście kapusty tworzy niepowtarzalny smak, który z pewnością przypaść do gustu zarówno miłośnikom tradycyjnych gołąbków, jak i tym, którzy poszukują wegetariańskich wariantów klasycznych potraw. Przekonaj się sam i spróbuj przygotować gołąbki wegetariańskie z kaszą gryczaną i grzybami.

Składniki:

  • Porcja na około 30 sztuk.
  • 2 główki kapusty białej (średniej wielkości)
  • 5 torebek kaszy (100g każda)
  • 3 garście suszonych grzybów leśnych
  • 200 g pieczarek
  • 2 duże cebule (u mnie czerwona i biała)
  • 2 łyżki sosu dowolnego sojowego (u mnie jasny)
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • lubczyk suszony
  • przyprawa uniwersalna

Dodatkowo:

  • 100 g margaryny
  • sos grzybowy do polania lub tłuszcz ze skwarkami
  • olej do smażenia

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami (wegetariańskie) – jak zrobić?

  1. Gołąbki z kaszą i grzybami (wegetariańskie) 1.
    Grzyby namoczyć na noc a na drugi dzień ugotować, odcedzić i wystudzić. Drobno pokroić. Ze środków kapusty wyciąć głąby. Główki sparzyć- włożyć każdą osobno do garnka z lekko osoloną i gotującą się wodą. Delikatnie obrać i ściągać pojedynczo liście gdy zaczną odchodzić. Wystudzić.
  2. Gołąbki z kaszą i grzybami (wegetariańskie) 2.
    Kasze ugotować w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej do miękkości aż zaczną się rozgotowywać. Wystudzić na sicie wyciągnięte z woreczków. Cebule obrać, pokroić w kostkę i usmażyć. Pieczarki oczyścić, pokroić drobno lub posiekać, usmażyć razem z grzybami na odrobinie oleju z dodatkiem przypraw, sosu sojowego i ziół. Wystudzić. W dużej misce wymieszać kasze, smażone grzyby z pieczarkami i cebule.
  3. Gołąbki z kaszą i grzybami (wegetariańskie) 3.
    Gotowy farsz zawijać w liście kapusty formując gołąbki. Dno naczynia do zapiekania lub brytfanny wyłożyć ”wolnymi i brzydkimi” liśćmi, na liście ciasno ułożyć warstwę gołąbków a wolne luki powkładać plasterki margaryny. Czynność powtórzyć do skończenia się farszu. Całość zalać wodą (wymieszaną z przyprawą uniwersalną) do połowy wysokości. Na wierzchu ułożyć liście które zostały.
  4. 4.
    Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika. Piec ok godziny w temperaturze 200 stopni. Po godzinie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i zapiekać dodatkowo ok 30 min aż kapusta w gołąbkach będzie miękka. Takie gołąbki najlepsze są na drugi dzień.

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami – dodatkowe informacje

Gdy kasza nie zechce się kleić, dodać jajko surowe lub gotowane ziemniaki zgniecione. Ja użyłam kaszy Janex, która świetnie się trzymała całości.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gołąbki z farszem drobiowym z boczniakami i pęczakiem gotowane na parze
Następny przepis: Gołąbki z kaszą gryczaną i twarogiem w sosie balsamicznym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode