Gołąbki w sosie śmietanowym
Gołąbki w sosie śmietanowym to smaczne danie, które idealnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Jest to tradycyjny przepis na gołąbki, jednak z nieco odmiennym, śmietanowym twistem. Wykorzystuje zarówno mięso, jak i ziemniaki, co czyni go sycącym posiłkiem. Pozwala na nieco inny, kuszący smak dzięki obecności sosu śmietanowego, który otula smakowite gołąbki. Co więcej, te gołąbki ziemniaczane w sosie śmietanowym to propozycja, której nie może zabraknąć podczas rodzinnych spotkań. Podawane z ulubionym dodatkiem, stanowią danie pełne smaku i aromatu. Zaskocz swoich bliskich tym przysmakiem!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 duża główka kapusty
- 0,5kg mięsa, na przykład łopatka
- torebka ryżu
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- 100ml śmietany 18%
- 1 kostka rosołowa
- 2 łyżki mąki
Gołąbki w sosie śmietanowym – jak zrobić?
- Obgotować kapustę w lekko osolonej wodzie. Oddzielić liście kapusty i usunąć żyłki.
- Mięso umyć, osuszyć i zmielić. Cebulę posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na 1 łyżce masła.
- Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie i dodać drugą łyżkę masła. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
- Liście kapusty nadziać farszem i układać w wysokim garnku. Podlać 2 szklankami wody. Przez ostatnie 15 minut gotowania wyjąć gołąbki, zalać sosem i ponownie wrzucić do garnka.
Sos:
- Rozpuścić kostkę rosołową w 0.5 szklanki wody.
- Śmietankę wymieszać z mąką, a następnie wlać do garnka z rozpuszczoną kostką, cały czas mieszając.
Sos śmietanowy do gołąbków jest gotowy!
Gołąbki ziemniaczane w sosie śmietanowym również świetnie smakują.
Gołąbki w sosie śmietanowym – dodatkowe informacje
Sos śmietanowy do gołąbków oraz gołąbki ziemniaczane w sosie śmietanowym.
gołąbki układamy zawinięciem do dołu
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gołąbki tradycyjne
Następny przepis: GOŁĄBKI Z DORSZA I KASZY JĘCZMIENNEJ