Gołąbki ukraińskie

Gołąbki ukraińskie

Planując domowy obiad z międzynarodowym akcentem, warto postawić na gołąbki ukraińskie. To jedno z najbardziej charakterystycznych i lubianych dań kuchni ukraińskiej, które idealnie łączy w sobie tradycję i prostotę przygotowania. Gołąbki ukraińskie różnią się od polskich zarówno składnikami, jak i sposobem przyrządzenia. Nie tylko aromat, ale i wygląd tych gołąbków na pewno zachwyci każdego. To doskonała propozycja na rodzinny obiad czy uroczyste przyjęcie. Jeżeli raz spróbujesz tych gołąbków, na pewno będziesz chciał powtarzać ten przepis. Dzięki niemu zaskoczysz swoich bliskich zarówno niebanalnym smakiem, jak i ukraińskim klimatem na talerzu.

Składniki:

  • Średnia kapusta włoska lub zwykła
  • 1 kg ziemniaków
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 3 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • olej do przysmażenia
  • przyprawy : sól, pieprz biały mielony, chili na czubku łyżeczki
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • sos pieczarkowy lub gulasz mięsny

Gołąbki ukraińskie – jak zrobić?

  1. Kapustę sparzyć zdejmując po kolei liście. Po przestudzeniu wyciąć z nich zgrubiałe nerwy. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach, przełożyć na sito aby masa lekko odciekła, po czym przełożyć do miski. Cebulę i czosnek obrać, posiekać i przesmażyć na oleju dodając czosnek na koniec smażenia. Do miski z ziemniakami dodać wszystkie suche kasze, cebulę z czosnkiem, doprawić do smaku solą i przyprawami. Na każdy liść kapusty nakładać garść nadzienia, zawinąć i ew. obwiązać nicią.
  2. Zawinięte gołąbki umieścić w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem i dusić pod przykryciem ok. 1 godziny. Podać dowolnie w wersji mięsnej lub bezmięsnej. Smacznego 🙂

Gołąbki ukraińskie – dodatkowe informacje

Na drugi dzień, kiedy są całkowicie zimne można kroić na plastry i podsmażyć na oleju, też pyszne chociaż bardziej kaloryczne.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: GOŁĄBKI PO WŁOSKU
Następny przepis: Gołąbki tradycyjne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode