Gołąbki Teściowej (gotowane)
Przepis na Gołąbki Teściowej to tradycyjna polska potrawa, której smaku żaden miłośnik kuchni domowej nie może sobie odmówić. Gołąbki, gotowane z miłością do detali, to danie, które zasmakuje każdej generacji. Choć przygotowanie gołąbków może wydawać się skomplikowane, to budowanie smaku tego dania to prawdziwa kulinarna przygoda. To nie tylko satysfakcjonujące doświadczenie dla gotującego, ale także prawdziwe łakocie dla języka. Prawdziwe, domowe gołąbki gotowane – jest to jedno z tych dań, które łączy w sobie smak, tradycję i miłość do gotowania. Składniki do gołąbków są proste i łatwo dostępne, a ich połączenie tworzy prawdziwy kulinarny majstersztyk.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Na około 50 sztuk:
- 3 duże główki kapusty
- 1.5 kg mięsa mielonego (najlepiej z łopatki)
- 1.20 kg ryżu długoziarnistego dobrej jakości
- 4 cebule
- 1/2 kostki masła
- 1/2 kostki margaryny
- 2 łyżki soli
- 1/2 (około 10g) opakowania pieprzu mielonego (ilość zależy od naszych upodobań)
- około 30 dkg słoniny
- maga
Gołąbki teściowej (gotowane) – jak zrobić?
- Kapustę gotujemy i stopniowo ściągamy miękkie liście. Z kapusty odrywamy pierwsze liście i myjemy z wierzchu. Ostrym noże wycinamy ze środka głąb. Każdą główkę zanurzyć wyciętą częścią do spodu we wrzącej wodzie i gotować ok 5 minut. Po tym czasie główkę obrócić i gotować kolejne 5, powoli wyciągając widelcem pierwsze liście. Z każdej główki ściągamy kilkanaście największych, a mniejsze pozostawiamy do wyścielania dna i wierzchu naczynia.
- Odcinamy zgrubienie. Liście pozostawiamy do obeschnięcia, z każdego odcinamy zgrubienie, tak jak na zdjęciu.
- Ryż łączymy z mięsem i cebulą, doprawiamy. Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę rumienimy na 1/2 kostki masła oraz 1/2 kostki margaryny. Oba składniki dodajemy do mięsa, doprawiamy solą (ok 2 łyżki) oraz pieprzem (ok 10g). Mieszamy.
- Zwijamy gołąbki. Farsz nakładamy na środek liścia, zwijamy najpierw boki do środka, a następnie w rulon.
- Spód wykładamy kilkoma paskami słoniny oraz liśćmi kapusty. Duży garnek wykładamy na spodzie paskami słoniny oraz mniejszymi liśćmi kapusty. Podlewamy ok szklanką zimnej wody.
- Gołąbki układamy ciasno obok siebie i polewamy przyprawą w płynie. Na tak przygotowany spód układamy ciasno obok siebie gołąbki. Każdą warstwę polewamy odrobiną przyprawy w płynie (maga) i układamy kolejną. (Pozostawiamy ok 6cm od góry) Ostatnią warstwę gołąbków zalewamy wodą i przykrywamy pozostałymi liśćmi kapusty.
- Gołąbki zalewamy wodą i przykrywamy liśćmi. Gotujemy ok 40 minut na małym ogniu. Od momentu zagotowania gotujemy ok 40 minut. Podajemy z sosem pomidorowym lub grzybowym (pieczarkowym).
Gołąbki Teściowej (gotowane) – dodatkowe informacje
Taką ilość gołąbków najlepiej rozłożyć do dwóch mniejszych garnków. Będziemy mieć pewność, że mięso jest na pewno dobrze dogotowane.
Odgrzewanie gołąbków:
W piekarniku lub na patelni (na małej ilości oleju), pod przykryciem.