Gołąbki ruskie
Gołąbki ruskie to wyjątkowa wersja tradycyjnej polskiej potrawy, w której mięso i ryż były zwijane w liście kapusty i duszone w sosie pomidorowym. Teraz, w tej rosyjskiej interpretacji, kluczowymi składnikami są ziemniaki, mięso, grzyby i cebula. Nie tylko dodają one głębi smaku, ale również sprawiają, że gołąbki ruskie są bardziej sycące. Ten przepis na gołąbki ruskie to idealna propozycja na obiad dla osób, które uwielbiają domowe jedzenie. Zapewnia prawdziwe doświadczenie smakowe, które połączy w sobie zarówno miłośników klasycznej wersji gołąbków, jak i tych, którzy lubią eksperymentować z tradycyjnymi przepisami.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kg kapusty
- 1 kg mielonego mięsa (1/2 drobiowego i 1/2 wieprzowego)
- 3 drobno posiekane cebule
- 1 duża pietruszka
- 3 marchewki
- kawałek selera
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 3 woreczki ugotowanego ryżu
- 4 jajka
- sól, pieprz, przyprawa uniwersalna
- Ponadto mąka do obtaczania gołąbków oraz bulion
Gołąbki ruskie – jak zrobić?
- Kapustę zszatkować, posolić i odstawić na godzinę. Odcisnąć. Marchewki, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, wyrobić jak na sznycle. Formować kule, obtaczać je w mące i delikatnie spłaszczać. Obsmażyć na oleju z dwóch stron na złoty kolor. Włożyć gołąbki do rondla, gotować w bulionie. Bulion ma przykryć gołąbki. Gotować 45 minut pod przykryciem.
Gołąbki ruskie – dodatkowe informacje
Można podawać ze sosem grzybowym.