GOŁĄBKI PO WŁOSKU
Jeśli jesteś wielbicielem tradycyjnej kuchni polskiej, ale jednocześnie chciałbyś wnieść do niej odrobinę włoskiej nuty, gołąbki po włosku są doskonałym rozwiązaniem. Ta unikalna połączenie polskiej i włoskiej kuchni powstało z miłości do dobrze dobranych smaków. Włoskie składniki dodają gołąbkom wyjątkowego charakteru, a jednocześnie podkreślają ich korzenione, tradycyjne smaki. Jest to świetne danie na romantyczną kolację we dwoje, ale może być także podane na rodzinnym obiedzie czy specjalnej okazji. Koniecznie wypróbuj nasze gołąbki po włosku! Zachwycą Cię ich nietuzinkowy smak i aromat. Jedno jest pewne – po pierwszym kęsie wrócisz po więcej.
Piotr Zieliński
Składniki:
- NA GOŁABKI:
- 0.5 KG MIELONEGO
- ½ MAŁEJ GLÓWKI KAPUSTY DROBNO POSIEKANEJ
- 3 JAJKA
- 1 SZKL. RYŻU SUROWEGO
- ½ SZKL.KASZY MANNEJ
- 1 DUŻA CEBULA
- PIEPRZ, SÓL, PIEPRZ ZIOŁOWY
- 30 DAG PODSMAŻONYCH PIECZAREK
- 0,5 SZKL. MĄKI PSZENNEJ
- NA SOS:
- 2 LITRY WODY
- 3 KOSKI ROSOŁOWE
- 8 ŁYŻECZEK KONCENTRATU POMIDOROWEGO
- 3 ŁYŻKI MASŁA
- 6 ZĄBKÓW CZOSNKU
- 2 ŁYŻECZKI SUSZONEGO OREGANO
- 2 ŁYŻECZKI SUSZONEJ BAZYLII
- 1 ŁYŻECZKA PRZYPRAWY GYROS
- 1,5 SZKL. MLEKA 3,2%
- SZCZYPTA SOLI I CZARNEGO PIEPRZU
Gołąbki po włosku – jak zrobić?
-
GOŁĄBKI:
POŁĄCZYĆ ZE SOBĄ W MISCE MIĘSO MIELONE, DROBNO POSIEKANA KAPUSTĘ, SUROWE JAJA I RYŻ , KASZĘ MANNĄ, PODSMAŻONĄ CEBULKĘ I PIECZARKI. DODAĆ SOLI ,PIEPRZU CZARNEGO I ZIOŁOWEGO DO SMAKU. UFORMOWAĆ NIEWIELKIE KULE, OBTOCZYĆ W MĄCE I PODSMAŻYĆ Z DWÓCH STRON NA RUMIANY KOLOR NA DOŚĆ GŁĘBOKIM OLEJU. - DO 2 LITRÓW WODY DODAĆ 3 KOSTKI ROSOŁOWE ORAZ WRZUCIĆ WCZEŚNIEJ USMAŻONE GOŁĄBKI. CAŁOŚĆ GOTOWAĆ NA MAŁYM OGNIU PRZEZ 40 MINUT.
-
SOS
ODDZIELNIE NA PATELNI ROZPUŚCIĆ MASŁO A NA NIM PODSMAŻYĆ PRZEZ OKOŁO 0,5 MIN. POSIEKANY W TALARKI CZOSNEK, DODAĆ KONCENTRAT POMIDOROWY, CAŁY CZAS MIESZAJĄC MIESZAMY NA ŚREDNIM OGNIU 2 MINUTY, WLAĆ MLEKO, DODAĆ PRZYPRAWY , WYMIESZAĆ, GOTOWAĆ OKOŁO 10 MINUT, TAK PRZYGOTOWANĄ BAZĘ WRZUCIĆ DO WYWARU Z GOŁĄBKAMI, DELIKATNIE WYMIESZAĆ
GOŁĄBKI PO WŁOSKU – dodatkowe informacje
zamiast zwykłej kapusty można uzyć lapustę włoską a nawet pekińską