gołąbki najsmaczniejsze na świecie
Gołąbki są jednym z najbardziej zaufanych i tradycyjnych dań kuchni polskiej. Owa potrawa ma unikalny smak bielonej kapusty, którą zawsze dziadek hoduje w ogrodzie, a dobrze przyprawione mięso podkreśla jej naturalny smak. Nasz przepis na „Gołąbki najsmaczniejsze na świecie” jest idealny dla miłośników tej bohomazackiej potrawy. Czetne nasiąknięcie sosie pomidorowym sprawia, że gołąbki smakują tak, jakby były duszone przez cały dzień, podczas gdy mieszanka mięsa mielonego i zboża tworzy zadowalające, mięsne wnętrze. To prawdziwe, stare traditionalne „wielkie żarcie”. Zarezerwuj trochę czasu, przygotuj składniki i przygotuj się na prawdziwą ucztę.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Kapusta
- Kasza jaglana (1 szklanka ugotowana w 3 szklankach wody)
- 600 gr pieczarek
- pasta pomidorowa (pasta, przecier itd)
- sól
- pieprz
- kurkuma
- curry
- listek laurowy, ziele, pieprz w kulkach
- czosnek 2 ząbki
- 1 duża cebula
- oliwka z oliwek
- odrobina cukru i cytryny
- w wersji wegetariańskiej można dodać trójkącik serka topionego do sosu pomidorowego
Gołąbki najsmaczniejsze na świecie – jak zrobić?
- Kapustę gotujemy tak jak na standardowe gołąbki.Gotujemy kasze 1 szklankę w 3 szklankach wody.
- Na patelni smażymy cebulkę, gdy się podsmaży dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, starte na grubych oczkach pieczarki, solimy, pieprzymy, dodajemy curry i kurkumy (do smaku) smażymy…
- Do patelni dorzucamy kasze, w takiej ilości jak chcemy mieć przewagę pieczarek albo kaszy. Farsz chwilę podgrzewamy, aby smaki się połączyły.
- Do liści nakładamy farsz, zawijamy i układamy w garnku wyłożonym liściem od kapusty. Gdy już wszystkie zawiniemy, dolewamy wody, dodajemy listek laurowy, ziele, pieprz w kulkach, sól, algo vegete bez gluta i gotujemy.
- Butelkę pasty przelewamy do rondelka, gotujemy z dodatkiem soli, cukru i cytryny, można dodać natkę pietruszki, na koniec dorzucamy trójkącik 🙂 gołąbki przekładamy do patelni i zalewamy sosem. SMACZNEGO
Słowa kluczowe: gołąbki, wielkie żarcie
Gołąbki najsmaczniejsze na świecie – dodatkowe informacje
NIE TRZYMAJCIE SIĘ KONWENANSÓW , KUCHNIA TO EKSPERYMENT