Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania

Zrewolucjonizuj swoje kulinaria z naszym przepisem na gołąbki bez zawijania! Tradycyjna potrawa, w niebanalnej odsłonie, która zachwyca swoją prostotą wykonania. Zamiast klasycznego zawijania mięsa w liściach kapusty, proponujemy gołąbki w zupełnie innej formie. Ten przepis to znakomita alternatywa dla osób, które chcą skrócić czas przygotowania tradycyjnych gołąbków, a przy tym zachować wyjątkowy, domowy smak tej popularnej potrawy. Oto nasz sposób na gołąbki inaczej – bez liści, ale z całą esencją tego klasycznego dania. Przyślij nam swoje przepisy, a my z chęcią je przetestujemy!

Składniki:

  • Gołąbki:
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 1 mała główka białej kapusty
  • 5 dużych jaj
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 6 łyżek ryżu
  • 2 łyżki słodkiej papryki mielonej
  • pieprz
  • sól
  • przyprawa uniwersalna
  • Dodatkowo:
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • Sos pomidorowy (proporcje na 1 litr wody):
  • 1 kostka rosołowa (lub mięsna)
  • 6 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 6 łyżek ostrego i gęstego keczupu
  • 3-4 łyżki śmietany 30%

Gołąbki bez zawijania – jak zrobić?

  1. Kapustę obieramy z wierzchnich liści i szatkujemy. Solimy lekko i zgniatamy rękoma. Odstawiamy na pół godziny i po tym czasie odciskamy sok. Dodajemy do niej pozostałe składniki, przyprawiamy i mieszamy dokładnie do połączenia składników.
  2. Z masy formujemy gołąbki na kształt kotletów mielonych i po obtoczeniu w bułce tartej smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
  3. Sos: w garnku zagotowujemy wodę (na podane proporcje gołąbków trzeba przynajmniej 2 litry), dodajemy kostkę rosołową, keczup i koncentrat i mieszamy do rozpuszczenia. Do sosu wkładamy gołąbki i gotujemy 40-50 minut, aż ryż będzie miękki. Sos zaprawiamy śmietaną 30%.

Gołąbki bez zawijania – dodatkowe informacje

Sos można dodatkowo zagęścić mąką, ale nie powinno być takiej potrzeby – gęsty keczup i koncentrat w połączeniu z bułką tartą z panierowania gołąbków dają odpowiednią konsystencję sosu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gołąbki domowe babci Krysi
Następny przepis: Gołąbki jarskie z pieczarkami i ryżem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode