Gołąbki bez zawijania
Zrewolucjonizuj swoje kulinaria z naszym przepisem na gołąbki bez zawijania! Tradycyjna potrawa, w niebanalnej odsłonie, która zachwyca swoją prostotą wykonania. Zamiast klasycznego zawijania mięsa w liściach kapusty, proponujemy gołąbki w zupełnie innej formie. Ten przepis to znakomita alternatywa dla osób, które chcą skrócić czas przygotowania tradycyjnych gołąbków, a przy tym zachować wyjątkowy, domowy smak tej popularnej potrawy. Oto nasz sposób na gołąbki inaczej – bez liści, ale z całą esencją tego klasycznego dania. Przyślij nam swoje przepisy, a my z chęcią je przetestujemy!
admin
Składniki:
- Gołąbki:
- 1 kg mięsa mielonego
- 1 mała główka białej kapusty
- 5 dużych jaj
- 6 łyżek kaszy manny
- 6 łyżek ryżu
- 2 łyżki słodkiej papryki mielonej
- pieprz
- sól
- przyprawa uniwersalna
- Dodatkowo:
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
- Sos pomidorowy (proporcje na 1 litr wody):
- 1 kostka rosołowa (lub mięsna)
- 6 łyżek koncentratu pomidorowego
- 6 łyżek ostrego i gęstego keczupu
- 3-4 łyżki śmietany 30%
Gołąbki bez zawijania – jak zrobić?
- Kapustę obieramy z wierzchnich liści i szatkujemy. Solimy lekko i zgniatamy rękoma. Odstawiamy na pół godziny i po tym czasie odciskamy sok. Dodajemy do niej pozostałe składniki, przyprawiamy i mieszamy dokładnie do połączenia składników.
- Z masy formujemy gołąbki na kształt kotletów mielonych i po obtoczeniu w bułce tartej smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
- Sos: w garnku zagotowujemy wodę (na podane proporcje gołąbków trzeba przynajmniej 2 litry), dodajemy kostkę rosołową, keczup i koncentrat i mieszamy do rozpuszczenia. Do sosu wkładamy gołąbki i gotujemy 40-50 minut, aż ryż będzie miękki. Sos zaprawiamy śmietaną 30%.
Gołąbki bez zawijania – dodatkowe informacje
Sos można dodatkowo zagęścić mąką, ale nie powinno być takiej potrzeby – gęsty keczup i koncentrat w połączeniu z bułką tartą z panierowania gołąbków dają odpowiednią konsystencję sosu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gołąbki domowe babci Krysi
Następny przepis: Gołąbki jarskie z pieczarkami i ryżem