Gołąbki bez zawijania
Gołąbki białoruskie bez zawijania to znakomita propozycja na obiad dla tych, którzy kochają klasyczną kuchnię wschodnią, ale niekoniecznie mają czas na jej skomplikowane przygotowanie. To wersja tradycyjnego dania, w której króluje proste rozwiązanie prezentujące wszystkie niezwykłe, domowe smaki bez potrzeby poświęcania godzin na zawijanie gołąbków. Te nadziewane mięsem i ryżem, pieczone warzywa otulone delikatnym sosem pomidorowym, to esencja gościnności i ciepła domowego. Ten przepis to dowód na to, że kuchnia białoruska potrafi zaskoczyć swoją prostotą, jednocześnie nie rezygnując z intensywności smaku. Gołąbki białoruskie bez zawijania – danie, które z pewnością zachwyci każdego!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 0,5 kg białej kapusty
- 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
- 1 woreczek ryżu
- 0,5 szklanki kaszy manny
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 mała puszka koncentratu pomidorowego
- 100 ml śmietana
- Sól i pieprz
Gołąbki bez zawijania – jak zrobić?
- Kapustę zetrzyj na tarce grubych oczkach, odciśnij. Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Mięso połącz z kapustą, ryżem, kaszą manną i jajkami. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Uformuj owalne gołąbki, obtocz w mące i usmaż na rumiano. Podlej gorącą wodą i dodaj koncentrat pomidorowy. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem około 40 minut. Na koniec dodaj śmietanę.
Gołąbki bez zawijania – dodatkowe informacje
Zamiast koncentratu pomidorowego możesz dać pomidory z puszki lub świeże.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gofry z truskawkami - jak z budki
Następny przepis: Gołąbki bez zawijania