Gofry Z OPIEKACZA z twarogiem i kefirem oraz jabłuszkami :)

Gofry Z OPIEKACZA z twarogiem i kefirem oraz jabłuszkami :)

Poznaj przepis na gofry z opiekacza, który na pierwszy rzut oka może wyglądać nieco nietypowo, ale na pewno Cię zachwyci! Ten przepis na gofry z tostera, to prosta droga do stworzenia niezapomnianego śniadania czy podwieczorku. Dzięki dodatkowi twarogu i kefiru gofry z opiekacza będą niezwykle puszyste i wilgotne. Na koniec dodajemy pokrojone w małą kosteczkę jabłka – które nadadzą nieco kwasowości i orzeźwienia. Tak przygotowane gofry w sandwichu, są smaczne, zdrowe i ciekawym sposobem na urozmaicenie domowego menu. Wypróbuj nasz przepis i ciesz się wyjątkowym smakiem gofrów w tosterze.

Składniki:

  • 100 g serka twarogowego
  • cukier (w zależności od preferencji)
  • cukier wanilinowy lub starta laska wanilii
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cynamon
  • 2 jajka
  • olej
  • 250 ml kefiru
  • 2 jabłka
  • ok. pół szklanki – 3/4 mąki pszennej

Gofry z opiekacza z twarogiem i kefirem oraz jabłuszkami 🙂 – jak zrobić?

  1. Twaróg rozgniatam widelcem, białka oddzielam od zółtek, osobno ubijam – białka ze szczyptą soli, żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym, jabłka ścieram na bardzo drobnych oczkach tarki bądź szybko blenderuję. Mieszam zółtka z kefirem a potem dodaję sypkie składniki, jabłka i na sam koniec ubite białka (do tego czasu trzymam je w lodówce). Mieszam bardzo delikatnie.
  2. W międzyczasie rozgrzewam gofrownicę. Do nagrzanej, lekko spryskanej olejem, wylewam gotowe ciasto i piekę na złoto z obu stron. UWAGA – przetarte jabłko szybko się rumieni więc aby gofry nie były spalone ilość ciasta wlanego na jedną porcję nie może być zbyt duża, gdyż będzie surowe bądź kluchowate w środku 🙂

Gofry Z OPIEKACZA z twarogiem i kefirem oraz jabłuszkami – dodatkowe informacje

Do gofrów z opiekacza możesz dodać ubitą ze śmietanki 30% bitą śmietanę ( tak wiem, dodatkowa porcja tłuszczu i cukru 🙂

Gofry z opiekacza warto posypać odrobiną cukru pudru, cynamony lub posmarować dżemem jabłkowym itp.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gofry z nutellą i kokosem
Następny przepis: Gołąbki bez zawijania

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode