Gofry Z OPIEKACZA z twarogiem i kefirem oraz jabłuszkami :)
Poznaj przepis na gofry z opiekacza, który na pierwszy rzut oka może wyglądać nieco nietypowo, ale na pewno Cię zachwyci! Ten przepis na gofry z tostera, to prosta droga do stworzenia niezapomnianego śniadania czy podwieczorku. Dzięki dodatkowi twarogu i kefiru gofry z opiekacza będą niezwykle puszyste i wilgotne. Na koniec dodajemy pokrojone w małą kosteczkę jabłka – które nadadzą nieco kwasowości i orzeźwienia. Tak przygotowane gofry w sandwichu, są smaczne, zdrowe i ciekawym sposobem na urozmaicenie domowego menu. Wypróbuj nasz przepis i ciesz się wyjątkowym smakiem gofrów w tosterze.
admin
Składniki:
- 100 g serka twarogowego
- cukier (w zależności od preferencji)
- cukier wanilinowy lub starta laska wanilii
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cynamon
- 2 jajka
- olej
- 250 ml kefiru
- 2 jabłka
- ok. pół szklanki – 3/4 mąki pszennej
Gofry z opiekacza z twarogiem i kefirem oraz jabłuszkami 🙂 – jak zrobić?
- Twaróg rozgniatam widelcem, białka oddzielam od zółtek, osobno ubijam – białka ze szczyptą soli, żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym, jabłka ścieram na bardzo drobnych oczkach tarki bądź szybko blenderuję. Mieszam zółtka z kefirem a potem dodaję sypkie składniki, jabłka i na sam koniec ubite białka (do tego czasu trzymam je w lodówce). Mieszam bardzo delikatnie.
- W międzyczasie rozgrzewam gofrownicę. Do nagrzanej, lekko spryskanej olejem, wylewam gotowe ciasto i piekę na złoto z obu stron. UWAGA – przetarte jabłko szybko się rumieni więc aby gofry nie były spalone ilość ciasta wlanego na jedną porcję nie może być zbyt duża, gdyż będzie surowe bądź kluchowate w środku 🙂
Gofry Z OPIEKACZA z twarogiem i kefirem oraz jabłuszkami – dodatkowe informacje
Do gofrów z opiekacza możesz dodać ubitą ze śmietanki 30% bitą śmietanę ( tak wiem, dodatkowa porcja tłuszczu i cukru 🙂
Gofry z opiekacza warto posypać odrobiną cukru pudru, cynamony lub posmarować dżemem jabłkowym itp.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gofry z nutellą i kokosem
Następny przepis: Gołąbki bez zawijania