Gofry z bitą śmietaną

Gofry z bitą śmietaną

Czy istnieje coś lepszego niż gofry z bitą śmietaną na śniadanie czy podwieczorek? Pyszne i chrupiące gofry pokryte puszystą, kremową bitą śmietaną to uczta dla podniebienia. Nasz przepis na gofry z bitą śmietaną jest prosty, szybki i niezawodny. Udoskonalony przez lata, gwarantuje idealną konsystencję i smak za każdym razem. Bez względu na to, czy planujesz niedzielne śniadanie z rodziną, specjalne spotkanie z przyjaciółmi czy po prostu chcesz zaszaleć z dzieciakami na słodko – ten przepis na gofry ze śmietaną na pewno będzie strzałem w dziesiątkę!

Składniki:

  • Ciasto:
    • 2 jajka
    • 2 szklanki mąki
    • szklanka mleka
    • 1/2 szklanki wody
    • 1/2 szklanki oleju
    • 3 łyżki cukru
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • szczypta soli
  • oraz:
    • 0,5 l śmietany kremówki
    • 2 łyżki cukru pudru
    • truskawki

Gofry z bitą śmietaną – jak zrobić?

  1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Do osobnej miski wrzucamy żółtka, dodajemy mleko, wodę, olej i pozostałe składniki. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Do masy przekładamy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką do całkowitego połączenia się masy.
  2. Gofrownicę smarujemy olejem i rozgrzewamy. Na rozgrzaną gofrownicę wazówką nakładamy porcję ciasta, przykrywamy pokrywę i pieczemy na rumiano. W połowie pieczenia uchylamy pokrywę na 3 sekundy aby usunąć nadmiar pary.
  3. Upieczone gofry wyjmujemy za pomocą drewnianej łopatki i studzimy na kratce.
  4. Śmietanę kremówką ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Śmietanę wkładamy do szprycy cukierniczej i robimy kleksy na upieczonych gofrach. Truskawki myjemy, kroimy w kostkę i układamy na śmietanie.

Słowa kluczowe: przepis na gofry z bitą śmietaną, przepis na gofry ze śmietaną, gofr z bitą śmietaną, gofry z bitą śmietaną

Gofry z bitą śmietaną – dodatkowe informacje

Gofry w dużej mierze zależą od jakości gofrownicy. Moja ma 1400 W i gofry się pieką około 4 minut. Jeżeli mamy gofrownicę o mocy mniejszej niż 1000 W przed każdym wylaniem ciasta należy dobrze rozgrzać gofrownicę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gofry idealne
Następny przepis: Gofry z bitą śmietaną i świeżymi owocami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode