Gofry z bitą śmietaną
Czy istnieje coś lepszego niż gofry z bitą śmietaną na śniadanie czy podwieczorek? Pyszne i chrupiące gofry pokryte puszystą, kremową bitą śmietaną to uczta dla podniebienia. Nasz przepis na gofry z bitą śmietaną jest prosty, szybki i niezawodny. Udoskonalony przez lata, gwarantuje idealną konsystencję i smak za każdym razem. Bez względu na to, czy planujesz niedzielne śniadanie z rodziną, specjalne spotkanie z przyjaciółmi czy po prostu chcesz zaszaleć z dzieciakami na słodko – ten przepis na gofry ze śmietaną na pewno będzie strzałem w dziesiątkę!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- szklanka mleka
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki oleju
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- oraz:
- 0,5 l śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- truskawki
Gofry z bitą śmietaną – jak zrobić?
- Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Do osobnej miski wrzucamy żółtka, dodajemy mleko, wodę, olej i pozostałe składniki. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Do masy przekładamy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką do całkowitego połączenia się masy.
- Gofrownicę smarujemy olejem i rozgrzewamy. Na rozgrzaną gofrownicę wazówką nakładamy porcję ciasta, przykrywamy pokrywę i pieczemy na rumiano. W połowie pieczenia uchylamy pokrywę na 3 sekundy aby usunąć nadmiar pary.
- Upieczone gofry wyjmujemy za pomocą drewnianej łopatki i studzimy na kratce.
- Śmietanę kremówką ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Śmietanę wkładamy do szprycy cukierniczej i robimy kleksy na upieczonych gofrach. Truskawki myjemy, kroimy w kostkę i układamy na śmietanie.
Słowa kluczowe: przepis na gofry z bitą śmietaną, przepis na gofry ze śmietaną, gofr z bitą śmietaną, gofry z bitą śmietaną
Gofry z bitą śmietaną – dodatkowe informacje
Gofry w dużej mierze zależą od jakości gofrownicy. Moja ma 1400 W i gofry się pieką około 4 minut. Jeżeli mamy gofrownicę o mocy mniejszej niż 1000 W przed każdym wylaniem ciasta należy dobrze rozgrzać gofrownicę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gofry idealne
Następny przepis: Gofry z bitą śmietaną i świeżymi owocami