GOFRY BEZGLUTENOWE
Gofry bezglutenowe to fantastyczna alternatywa dla tych, którzy cenią sobie pyszne śniadania lub desery, ale muszą unikać glutenu w swojej diecie. Ten przepis na gofry bezglutenowe gwarantuje niewiarygodnie miękkie i puszyste gofry z zewnątrz, a jednocześnie lekko chrupiące od środka. Są one nie tylko pyszne, ale także zdrowe i proste do przygotowania. Bez względu na to, czy jesteś na diecie bezglutenowej, czy po prostu szukasz czegoś innego, ten przepis na gofry bezglutenowe na pewno Cię zachwyci.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 500 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 1 czubata łyżka cukru waniliowego (dodałam domowy)
- 100 ml mleka
- 1,5 szkl mąki ryżowej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
- 50 ml oleju rzepakowego
Gofry bezglutenowe – jak zrobić?
- W misce łączymy składniki mokre, następnie dodajemy suche i chwilę miksujemy do połączenia. Odstawiamy na 10 min.
- Na rozgrzaną gofrownicę nalewamy porcję ciasta i pieczemy gofry.
- Podajemy z ulubionymi dodatkami.
- Smacznego!
GOFRY BEZGLUTENOWE – dodatkowe informacje
Jeśli lubicie słodkie gofry bezglutenowe, zwiększcie ilość cukru. Gofry są leciutko chrupiące, bardzo puszyste i delikatne. Nie trzeba natłuszczać gofrownicy, ponieważ w cieście jest olej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: GNOCCHI ZIEMNIACZANE –WŁOSKIE KLUSECZKI (GNOCCHI di PATATE)
Następny przepis: Gofry gryczane