Gicz z jelenia w warzywach
Składniki:
- 4 kawałki mięsa z jelenia, każdy o wadze około 200g
- kość szpikowa z jelenia
- 2 łyżki smalcu
- mąka typ 00 do oprószenia mięsa
- sól morska
- pieprz kolorowy roztarty w moździerzu
- ziarna kolendry roztarte w moździerzu
- warzywa:
- 5 pomidorów
- 5 ziemniaków
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- kawałek selera korzeniowego
- por
- korzeń pietruszki
- 2 cebule
- pół główki czosnku
- 500 ml bulionu z jelenia
- 200 ml wina np. merlot
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sos worcestershire
- gałązka tymianku i rozmarynu
- skórka otarta z cytryny
- posiekana natka pietruszki
Gicz z jelenia w warzywach – jak zrobić?
- 4.
Warzywa kroimy w słupki za pomocą np. tarczy robota kuchennego.
1.
Mięso obwiązujemy nicią kuchenną, aby po obróbce termicznej zachowało ładny wygląd.
2.
Mięso obtaczamy w przyprawach, a następnie mące.
3.
Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki myjemy i obieramy.
5.
Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki.
6.
Mięso obsmażamy ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu. Obsmażone mięso przekładamy na talerz.
7.
Na smalcu, na którym wcześniej podsmażone było mięso, podduszamy warzywa (oprócz pomidorów). Chwilę je smażymy, a następnie wlewamy do nich bulion i dusimy 5-10 minut. Do warzyw dodajemy sos Worcestershire oraz przyprawy.
8.
Mięso wciskamy między podduszone warzywa. Wkładamy również kość szpikową. Między mięso wkładamy pół główki czosnku, tymianek, rozmaryn oraz kawałki pomidorów.
9.
Przykrywamy pieczemy w piecyku w temperaturze 150-160°C przez 2-2,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.
10.
Przed podaniem posypujemy świeżo startą skórką cytrynową i posiekaną natką pietruszki.
Słowa kluczowe: jelenina przepisy, jelenina przepis, potrawy z jeleniny
xxxx – dodatkowe informacje
Mięso z jelenia czy sarny, czyli dziczyzna, charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu i cholesterolu. Ponadto jest bogata w witaminy B2, B5, B6, fosfor, wapń, magnez oraz żelazo. Mięso z jelenia czy sarny ma wyjątkowy smak i aromat. Dzikie zwierzęta jedzą aromatyczne leśne zioła, owoce i grzyby, a to wszystko ma wpływ na szlachetny smak ich mięsa.
Gicze z jelenia czy też z sarny przed dalszą obróbką należy zamknąć, obsmażając je na gorącym tłuszczu, najlepiej klarowanym maśle lub smalcu. Dzięki temu cały smak i soki zostaną w mięsie.
Podczas duszenia mięsa warto dodać kość ze szpikiem, dodatkowo wydobędzie ona i podkreśli smak potrawy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gęsty sos z kiełbasą i ziemniakami
Następny przepis: Gnieciuchy jabłkowo-cynamonowe