Gicz z jelenia w warzywach

Gicz z jelenia w warzywach

Gicz z jelenia w warzywach to wykwintne danie, które jest kwintesencją tradycyjnej polskiej kuchni łowieckiej. Wykorzystuje jedne z najszlachetniejszych części jeleniny, jakim jest gicz. Jego mięso jest aromatyczne i soczyste, a potrawa sama w sobie jest połączeniem smaku polskiej przyrody ze sztuką kulinarnej magii. Dopełniając ten wyjątkowy przepis, krajowe warzywa łączą się z surowcami łowieckimi w idealnej harmonii, tworząc danie o niezapomnianym smaku. Przygotowanie giczy z jelenia w warzywach to także przygoda dla miłośników kuchni, którzy chcą poszerzyć swoje kulinarne horyzonty. Ciesz się luksusem prosto z polskiej puszczy!

Składniki:

  • 4 kawałki mięsa z jelenia, każdy o wadze około 200g
  • kość szpikowa z jelenia
  • 2 łyżki smalcu
  • mąka typ 00 do oprószenia mięsa
  • sól morska
  • pieprz kolorowy roztarty w moździerzu
  • ziarna kolendry roztarte w moździerzu
  • warzywa:
  • 5 pomidorów
  • 5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • kawałek selera korzeniowego
  • por
  • korzeń pietruszki
  • 2 cebule
  • pół główki czosnku
  • 500 ml bulionu z jelenia
  • 200 ml wina np. merlot
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sos worcestershire
  • gałązka tymianku i rozmarynu
  • skórka otarta z cytryny
  • posiekana natka pietruszki

Gicz z jelenia w warzywach – jak zrobić?

  1. 1.
    Mięso obwiązujemy nicią kuchenną, aby po obróbce termicznej zachowało ładny wygląd.

  2. 2.
    Mięso obtaczamy w przyprawach, a następnie mące.

  3. 3.
    Warzywa korzeniowe oraz ziemniaki myjemy i obieramy.

  4. 4.
    Warzywa kroimy w słupki za pomocą np. tarczy robota kuchennego.
  5. 5.
    Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki.

  6. 6.
    Mięso obsmażamy ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu. Obsmażone mięso przekładamy na talerz.

  7. 7.
    Na smalcu, na którym wcześniej podsmażone było mięso, podduszamy warzywa (oprócz pomidorów). Chwilę je smażymy, a następnie wlewamy do nich bulion i dusimy 5-10 minut. Do warzyw dodajemy sos Worcestershire oraz przyprawy.

  8. 8.
    Mięso wciskamy między podduszone warzywa. Wkładamy również kość szpikową. Między mięso wkładamy pół główki czosnku, tymianek, rozmaryn oraz kawałki pomidorów.

    9.
    Przykrywamy pieczemy w piecyku w temperaturze 150-160°C przez 2-2,5 godziny, aż mięso będzie miękkie.

  9. 10.
    Przed podaniem posypujemy świeżo startą skórką cytrynową i posiekaną natką pietruszki.

Słowa kluczowe: jelenina przepisy, jelenina przepis, potrawy z jeleniny

xxxx – dodatkowe informacje

Mięso z jelenia czy sarny, czyli dziczyzna, charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu i cholesterolu. Ponadto jest bogata w witaminy B2, B5, B6, fosfor, wapń, magnez oraz żelazo. Mięso z jelenia czy sarny ma wyjątkowy smak i aromat. Dzikie zwierzęta jedzą aromatyczne leśne zioła, owoce i grzyby, a to wszystko ma wpływ na szlachetny smak ich mięsa.

Gicze z jelenia czy też z sarny przed dalszą obróbką należy zamknąć, obsmażając je na gorącym tłuszczu, najlepiej klarowanym maśle lub smalcu. Dzięki temu cały smak i soki zostaną w mięsie.

Podczas duszenia mięsa warto dodać kość ze szpikiem, dodatkowo wydobędzie ona i podkreśli smak potrawy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gęsty sos z kiełbasą i ziemniakami
Następny przepis: Gnieciuchy jabłkowo-cynamonowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode