Gęś pieczona z pomarańczami
Zapraszam do odkrycia tradycyjnej polskiej kuchni w trochę innym, nowoczesnym wydaniu. Przedstawiam przepis na gęś pieczoną z pomarańczami. Ta aromatyczna, soczysta gęsina z nutą cytrusową to danie, które z pewnością zachwyci Waszych gości i doda elegancki charakter każdej uroczystości. Ten przepis to połączenie klasycznej gęsi pieczonej po polsku z odrobiną świeżości i egzotyki. Pomarańcze nadają upieczonemu mięsu wyjątkowy smak i piękny wygląd. Do tego gęś pieczona w rękawie jest delikatna i soczysta. Zarówno miłośnicy klasycznej gęsi, jak i ci szukający nowych smaków z pewnością będą zadowoleni.
Piotr Zieliński
Składniki:
- ges (juz sprawiona ) 4-5 kg
- 6 pomarańczy dużych
- 4 goździki
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu mielonego
- 2 łyżki majeranku
- 2 listki laurowe
- 6 ziarenek jałowca
- kilka ziarenek pieprzu kolorowego
Gęś pieczona z pomarańczami – jak zrobić?
- Sol, majeranek, pieprz mielony i przecisnięty czosnek mieszamy.
- Gęś należy umyć, osuszyć i pozbyć się nadmiernego tłuszczu.
- Mieszankę soli, pieprzu, majeranku i czosnku nacieramy gęś dokładnie z każdej strony, oraz w środku. Gęś odstawiamy na 12 godzin w chłodne miejsce.
- Z 2 pomarańczy wyciskamy sok. Pozostałe pomarańcze obieramy i kroimy na kawałki i mieszamy z goździkami, listkiem laurowym, pieprzem w ziarenkach, jałowcem i wkładamy do środka gęsi.
- Gęś układamy na dużej głębokiej blaszce (ważne bo z gęsi wytopi się dużo tłuszczu), pierśmi do dołu. Wlewamy sok z pomarańczy i ewentualnie układamy kilka plasterków pomarańczy wokół gęsi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i pieczemy około 2 godzin, następnie zmniejszamy do 160-170 st. i pieczemy jeszcze godzinę.
- Po upływie około godziny należy zacząć polewać gęś wytworzonym sosem (tłuszcz + sok) w odstępach 15-20 minutowych.
Gęś pieczona z pomarańczami – dodatkowe informacje
Czas pieczenia gęsi jest uzależniony od jej wielkości oraz od tego, czy pochodzi od gospodarza czy jest kupiona w sklepie. W przypadku gęsi kupionych w sklepie, czas pieczenia jest krótszy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gęs pieczona w całości
Następny przepis: Gęsia pierś z karmelizowanymi śliwkowym