Gęś pieczona z jabłkami
Niezapomniane aromaty, wykwintny smak i niepowtarzalny klimat szczególnych wieczorów – wszystko to kryje w sobie przepis na gęś pieczoną z jabłkami. Ten tradycyjny, choć niedoceniany dziś sposób przyrządzania gęsi, potrafi zachwycać swoją głębią smaku. Połączenie soczystego mięsa gęsi z lekko kwaskowym, słodyczą jabłek to symfonia, która rozbudza kubki smakowe. Właściwe pieczenie gęsi w gęsiarce, które pozwala na utrzymanie soczystości mięsa, jest kluczem do sukcesu. Gęś pieczona z jabłkami to kwintesencja tradycyjnej, polskiej kuchni, która doskonale sprawdzi się na uroczystych, rodzinnych obiadach, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 4,5 kg gęś – świeża lub mrożona
- jabłka np Szare Renety ok 1 kg
- majeranek (ilość wg uznania)
- główka czosnku
- sól, pieprz
Gęś pieczona z jabłkami – jak zrobić?
- Jeżeli mamy gęś mrożoną, trzeba ją odpowiednio wcześnie wyjąć z zamrażalnika, i najlepiej rozmrażać w lodówce – może to zająć 2 dni. Gęś umyć i dobrze osuszyć. Usunąć tłuszcz od strony kupra – nie wyrzucać, przetopić na smalec.
- Czosnek posiekać, wymieszać z majerankiem. Gęś nasmarować pieprzem i solą na zewnątrz i wewnątrz. Do środka włożyć posiekany czosnek z majerankiem, rozsmarować równomiernie po wnętrzu, włożyć jabłka pokrojone w ćwiartki – ile się zmieści, bez upychania. Gęsi nie posypujemy z wierzchu ziołami, bo mogłyby się przypalić.
- Pozaszywać lub pospinać otwory. Związać nogi i skrzydła (tak jak na zdjęciach). Tak przygotowaną gęś odstawić na godzinę, można też wstawić na noc do lodówki, a przed pieczeniem doprowadzić do temperatury pokojowej.
- Gęś ułożyć w naczyniu piersiami do dołu, przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C piec przez 1,5 h bez otwierania piekarnika. Po tym czasie odlać dużą część wytopionego tłuszczu. Zmniejszyć temperaturę do 160 st piec kolejną godzinę. Odkryć, włączyć dopiekanie od góry i przypiec skórkę na plecach przez 10 min. Przewrócić gęś na plecy – piersiami do góry i już bez przykrycia piec przez kolejne 2 – 2,5 h. Ostatnie parę minut, o ile trzeba możemy włączyć funkcję dopiekania od góry.
- godzinę przed końcem pieczenia możemy dorzucić do naczynia z gęsią pokrojone w ćwiartki jabłko. W trakcie pieczenia gęś podlewać co jakiś czas albo wytopionym tłuszczem albo wodą. Podawać np. pęczakiem, kapustą kiszoną i żurawiną i z tym co zostało na dnie gęsiarki czyli tłuszczem z sosem i jabłkami. Smacznego!
Gęś pieczona z jabłkami – dodatkowe informacje
Upieczone kości i wszelkie skrawki zostawić, ugotujemy na nich rosół.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gęs pieczona w całości
Następny przepis: Gęsia pierś z karmelizowanymi śliwkowym