Gęs pieczona w całości

Gęs pieczona w całości

Sztandarowe danie na eleganckie uroczystości lub suto zastawione świąteczne stoły – gęś pieczona w całości. Ten król polskich i europejskich potraw jest symbolem luksusu, smaku i tradycji. Przepis, który przedstawiamy, kusi swoją prostotą i smakowitą niespodzianką. Nasza gęś pieczona w całości, to danie, które zachwyci wszystkich gości. Opływająca w sosie, soczysta i aromatyczna, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przygotowanie tej potrawy to proces, który wymaga czasu i cierpliwości, ale efekt końcowy jest tego warty. Często kojarzona ze świętami, gęś może być także gwiazdą niedzielnych obiadów. Nasze przepisy na gęś pieczoną w całości są sprawdzonym sposobem na doskonały smak.

Składniki:

  • Jedna świeża gęś (około 4,5 do 5 kg)
  • 2 kwaśne jabłka
  • garść suszonej żurawiny
  • 3 cebule
  • 2 marchewki
  • 6-8 ziaren jałowca
  • 3-4 goździki
  • 1 łyżka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • łyżka majeranku
  • 3-4 ząbki czosnku

Gęs pieczona w całości – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Ges umyc ,osuszyc . Pozbyc sie nadmiernego tluszczu.
  2. Sol ,pieprz ,majeranek,przecisniety czosnek wymieszac i natrzec ges dokladnie z kazdej strony i w srodku.Odstawic w chlodne miejsce na okolo 2-3 godziny.
  3. Jablka umyc i pokroic na cwiartki. Marchewki oczyscic i pokroic na centymetrowe kawalki. Cebula pokroic na cwiartki.
  4. Czesc jablek ,cebuli ,marchewki , zurawiny oraz jalowca i gozdzikow wlozyc do gesi , reszte ulozyc wokol gesi. Ges ukladamy piersiami do dolu.
  5. Ges podlac okolo 0,5 szklanki przegotowanej wody lub np. wywaru z warzyw lub drobiu.
  6. Ges nalezy piec w 200 st . przez okolo 2 i pol godzinny i nastepnie okolo 30-40 minut w 165 st. w zaleznosci od wielkosc gesi.
  7. Po okolo godzinie pieczenia nalezy zaczac podlewac ges co okolo 20 minut powstalym plynem / tluszczem.

Gęś pieczona w całości – dodatkowe informacje

Ja z szyji gesi oraz żołądka ugotowałam rosół.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Gęś nadziewana ziemniakami
Następny przepis: Gęś pieczona z jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode