Gęs pieczona w całości
Sztandarowe danie na eleganckie uroczystości lub suto zastawione świąteczne stoły – gęś pieczona w całości. Ten król polskich i europejskich potraw jest symbolem luksusu, smaku i tradycji. Przepis, który przedstawiamy, kusi swoją prostotą i smakowitą niespodzianką. Nasza gęś pieczona w całości, to danie, które zachwyci wszystkich gości. Opływająca w sosie, soczysta i aromatyczna, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przygotowanie tej potrawy to proces, który wymaga czasu i cierpliwości, ale efekt końcowy jest tego warty. Często kojarzona ze świętami, gęś może być także gwiazdą niedzielnych obiadów. Nasze przepisy na gęś pieczoną w całości są sprawdzonym sposobem na doskonały smak.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Jedna świeża gęś (około 4,5 do 5 kg)
- 2 kwaśne jabłka
- garść suszonej żurawiny
- 3 cebule
- 2 marchewki
- 6-8 ziaren jałowca
- 3-4 goździki
- 1 łyżka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- łyżka majeranku
- 3-4 ząbki czosnku
Gęs pieczona w całości – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Ges umyc ,osuszyc . Pozbyc sie nadmiernego tluszczu.
- Sol ,pieprz ,majeranek,przecisniety czosnek wymieszac i natrzec ges dokladnie z kazdej strony i w srodku.Odstawic w chlodne miejsce na okolo 2-3 godziny.
- Jablka umyc i pokroic na cwiartki. Marchewki oczyscic i pokroic na centymetrowe kawalki. Cebula pokroic na cwiartki.
- Czesc jablek ,cebuli ,marchewki , zurawiny oraz jalowca i gozdzikow wlozyc do gesi , reszte ulozyc wokol gesi. Ges ukladamy piersiami do dolu.
- Ges podlac okolo 0,5 szklanki przegotowanej wody lub np. wywaru z warzyw lub drobiu.
- Ges nalezy piec w 200 st . przez okolo 2 i pol godzinny i nastepnie okolo 30-40 minut w 165 st. w zaleznosci od wielkosc gesi.
- Po okolo godzinie pieczenia nalezy zaczac podlewac ges co okolo 20 minut powstalym plynem / tluszczem.
Gęś pieczona w całości – dodatkowe informacje
Ja z szyji gesi oraz żołądka ugotowałam rosół.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Gęś nadziewana ziemniakami
Następny przepis: Gęś pieczona z jabłkami