Galaretkowy zawrót głowy
Przygotuj się na unikalne, kolorowe doznanie kulinarne z naszym przepisem na Galaretkowy Zawrót Głowy – niezwykły tort galaretkowy, który z pewnością zaskoczy i oczaruje Twoich gości! Doskonała kompozycja różnych warstw galaretki, stworzona według naszego wypróbowanego przepisu, to prawdziwa radość nie tylko dla podniebienia, ale też dla oka. Szykowany na specjalne okazje, będzie to deser, o którym długo będzie się mówić. Idealny dla miłośników słodkości, którzy szukają nowych smaków na swoim stole, oferując niezwykle atrakcyjny, a zarazem prosty do przygotowania deser. Schłodzony tort galaretkowy to niezapomniany smak lata na talerzu.
admin
Składniki:
- 4-5 galaretek (każda w innej barwie)
- 200 ml śmietany kremówki
Galaretkowy zawrót głowy – jak zrobić?
- Pierwszą galaretkę podzielić na dwie równe części. Pierwszą część rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku, odstawić do wystudzenia, a następnie wlać do przygotowanej formy i wstawić do lodówki, do stężenia.
- Drugą część galaretki rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku i odstawić do wystudzenia.
- Kiedy 1 warstwa galaretki w formie się zsiądzie do galaretki rozpuszczonej w 1/2 szklanki wody dodać 50 ml śmietany, wymieszać i wylać jako 2 warstwę.
- Postępować tak z każdą następną galaretką. Wylewać na przemian jedna warstwa galaretki rozpuszczonej tylko w wodzie, druga warstwa galaretki ze śmietaną. Kiedy galaretki dobrze stężeją, formę zanurzyć w gorącej wodzie na ok. 30 sekund, przyłożyć talerz na wierzch i odwracając wytrząsnąć babkę galaretkową.
Słowa kluczowe: tort galaretkowy
Galaretkowy zawrót głowy – dodatkowe informacje
Nie wlewać zbyt gorącej galaretki na następną! Kolory mogą się pomieszać!
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Galert śląski(galareta z golonki i nóżek wieprzowych)
Następny przepis: GAŁKI ZE SZCZUPAKA W GALARECIE