Galaretki z cielęciny

Galaretki z cielęciny

Spożywanie galaretki z cielęciny zakorzenione jest głęboko w polskiej tradycji kulinarnej. To potrawa, która kojarzy się z domowym, staropolskim smakiem i zazwyczaj goszczącą na rodzinnym stole podczas wieczornych spotkań. Galaretki z cielęciny są idealne na zimno, dodają elegancji i klasycznego sznytu każdemu posiłkowi. Istota tej potrawy tkwi w białkowym bogactwie cielęciny, które udzielane jest galaretce. Choć wydaje się skomplikowane, przygotowanie galaretki cielęcej nie jest tak trudne jak się wydaje, a efekt końcowy z pewnością zadowoli każdego smakosza. Oto podstawowy przepis, który pomoże Ci skosztować tego kulinarnego klasyka.

Składniki:

  • 1 kg chudej cielęciny bez kości
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/8 selera
  • ½ pora
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • Maggi w płynie
  • 7 łyżeczek żelatyny w proszku
  • 1 ½ litra wody
  • ½ puszki zielonego groszku
  • 3 roztarte ząbki czosnku
  • Pieprz mielony
  • Sól

Galaretki z cielęciny – jak zrobić?

  1. Ugotować wywar z cielęciny, warzyw, liści laurowych, ziela angielskiego, 1 łyżeczki soli. (gotować ok. 1 godziny tak, by mięso dobrze odchodziło od kości).
  2. Wyjąć mięso i warzywa, a następnie przecedzić wywar. Odmierzyć 1 litr rosołu (tyle powinno zostać z gotowania, jeśli brakuje, uzupełnić przegotowaną wodą), doprawić maggi, pieprzem mielonym, czosnkiem.
  3. Żelatynę namoczyć w ¼ szklanki zimnej wody, a potem rozpuścić ją w gorącym rosole.
  4. Mięso drobno pokroić lub rozetrzeć nożem na miazgę.
  5. Do filiżanek (miseczek, pojemniczków) układać na dno plasterki marchewki, mięso i zielony groszek.
  6. Zalać rosołem z żelatyną.
  7. Zostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki, aby zakrzepły.
  8. Przed podaniem delikatnie wyjmować z filiżanek.
  9. Dekorować według własnego uznania.

Galaretki z cielęciny – dodatkowe informacje

Podawać do nich sok z cytryny lub ocet, zależnie od upodobań.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: GALARETKI W MLEKU
Następny przepis: Galaretki w czekoladzie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode