Galaretka z wędzonym łososiem, kukurydzą i marchewką
Zainspiruj się wykwintnym smakiem Skandynawii i spróbuj przygotować galaretkę z wędzonym łososiem, kukurydzą i marchewką. Specyficzny aromat wędzonego łososia, połączony z kremową strukturą galaretki i słodkim akcentem warzyw, stwarza niepowtarzalną kompozycję, idealną do serwowania na zimno, na przykład jako przekąska na święta, rodzinne spotkania czy prestiżowe przyjęcia. Ta różnorodność smaków i konsystencji pozwoli Ci zaskoczyć i zachwycić swoich gości. Nietuzinkowość i elegancja tej potrawy wprowadzą szczególną atmosferę każdemu spotkaniu. Przygotowanie galaretki z łososiem to sposób, aby zrobić coś wyjątkowego ze zwykłych produktów.
admin
Składniki:
- 100 gramów wędzonego łososia na zimno
- 500 mililitrów rosołu
- 10 gramów żelatyny
- 1 ząbek czosnku
- 1 ugotowana marchewka
- 4-5 łyżek kukurydzy
- 1 jajko ugotowane na twardo
- sól i pieprz do smaku
Galaretka z wędzonym łososiem, kukurydzą i marchewką – jak zrobić?
-
Do gorącego, ale nie gotującego się rosołu, dodajemy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Dodajemy również przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
W małych miseczkach lub kokilkach układamy plaster jajka, łososia podzielonego na kawałki, marchew pokrojoną w kostkę oraz kukurydzę.
Zalewamy wywarem i zostawiamy do wystudzenia, a następnie wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Galaretka z wędzonym łososiem, kukurydzą i marchewką – dodatkowe informacje
Podany czas przygotowania galaretki z wędzonym łososiem, kukurydzą i marchewką nie obejmuje czasu na wystygnięcie i skrzepnięcie galaretki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: GALARETKA CZY LIZAKI? ZE SKÓREK Z JABŁEK
Następny przepis: GALARETKI W MLEKU