Galaretka z wędzonym łososiem, kukurydzą i marchewką

Galaretka z wędzonym łososiem, kukurydzą i marchewką

Zainspiruj się wykwintnym smakiem Skandynawii i spróbuj przygotować galaretkę z wędzonym łososiem, kukurydzą i marchewką. Specyficzny aromat wędzonego łososia, połączony z kremową strukturą galaretki i słodkim akcentem warzyw, stwarza niepowtarzalną kompozycję, idealną do serwowania na zimno, na przykład jako przekąska na święta, rodzinne spotkania czy prestiżowe przyjęcia. Ta różnorodność smaków i konsystencji pozwoli Ci zaskoczyć i zachwycić swoich gości. Nietuzinkowość i elegancja tej potrawy wprowadzą szczególną atmosferę każdemu spotkaniu. Przygotowanie galaretki z łososiem to sposób, aby zrobić coś wyjątkowego ze zwykłych produktów.

Składniki:

  • 100 gramów wędzonego łososia na zimno
  • 500 mililitrów rosołu
  • 10 gramów żelatyny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 ugotowana marchewka
  • 4-5 łyżek kukurydzy
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • sól i pieprz do smaku

Galaretka z wędzonym łososiem, kukurydzą i marchewką – jak zrobić?

  1. Do gorącego, ale nie gotującego się rosołu, dodajemy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Dodajemy również przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

    W małych miseczkach lub kokilkach układamy plaster jajka, łososia podzielonego na kawałki, marchew pokrojoną w kostkę oraz kukurydzę.

    Zalewamy wywarem i zostawiamy do wystudzenia, a następnie wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Galaretka z wędzonym łososiem, kukurydzą i marchewką – dodatkowe informacje

Podany czas przygotowania galaretki z wędzonym łososiem, kukurydzą i marchewką nie obejmuje czasu na wystygnięcie i skrzepnięcie galaretki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: GALARETKA CZY LIZAKI? ZE SKÓREK Z JABŁEK
Następny przepis: GALARETKI W MLEKU

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode