Galaretka drobiowa

Galaretka drobiowa

Galaretka drobiowa, to prawdziwy przysmak, którego smak nie pozwoli Ci o sobie zapomnieć. Zrób wrażenie na swoich domownikach podając im tę apetyczną potrawę. Choć wymaga nieco cierpliwości, wynik końcowy z pewnością wynagrodzi Ci wysiłek. Mogą Ci się pojawić wątpliwości dotyczące doboru żelatyny. Nie wiesz, ile listków żelatyny przelicza się na łyżeczki, czy ile żelatyny jest potrzebne na litr rosół czy wywaru drobiowego? Zastanawiasz się, jak długo tężeje galaretka, czy ile żelatyny będzie Ci potrzebne na litr wody? Na te i inne pytania postaramy się odpowiedzieć w naszym przepisie. Czytaj dalej!

Składniki:

  • 4 ćwiartki z kurczaka
  • 1 filet
  • 3 średnie marchewki
  • plasterek selera
  • mała pietruszka
  • liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • żelatyna (opakowanie na 2,5 l) + pełna łyżeczka
  • 1 łyżka kukurydzy
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Galaretka drobiowa – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Porcja na garnek 5 litrowy. Mięso umyć. Zalać zimną wodą. Gdy się zagotuje zebrać szumowiny. Dodać ziele, liść, pieprz, marchewkę, pietruszkę, selera, czosnek, sól. Gotować na małym ogniu do miękkości (ok. 2 – 2,5 h). Mięso wyjąć i pokroić w grubą kostkę. Rosół przecedzić (ja mierzyłam ile go mam bo od tego zależy ile dać żelatyny wyszło mi 2,5 l płynu). Do gorącego rosołu dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. W miseczkach poukładać pokrojoną z rosołu marchewkę, kilka ziarenek kukurydzy, listek zielonej pietruszki. Ułożyć mięsko i zalać przestudzonym rosołem, posypać pieprzem. Odstawić do stężenia.

Galaretka drobiowa – dodatkowe informacje

Z podanej porcji wyszło mi 15 kubeczków (każdy o pojemności 0,2 l). Można dodać również groszek oraz ugotowane jajko.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Galaretka czyli walentynkowe inspiracje w filmie - Valentine's Day Inspiration - movie
Następny przepis: Galaretka drobiowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode