Galaretka drobiowa

Galaretka drobiowa

Galaretka drobiowa to smakowita propozycja na rozpoczęcie świątecznego obiadu. Oto propozycja prostej i szybkiej wersji tej tradycyjnej polskiej potrawy. Ten aromatyczny przysmak jest wyjątkowo uniwersalny, sprawdzi się zarówno podczas rodzinnych spotkań, jak i eleganckich przyjęć. Do przygotowania tej delikatesowej przekąski potrzebne będą podane poniżej składniki. Najważniejsze w tej potrawie jest odpowiednie podanie, dlatego pamiętajmy o tych specjalnych pojemnikach na galaretki drobiowe, które ułatwią zarówno przygotowanie, jak i prezentację tego dania. Przyjrzyjmy się teraz bliżej temu klasycznemu przepisowi.

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka (około 1kg)
  • 3 marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • mały seler
  • 1 cebula
  • 1 mały por
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 1-2 łyżki przyprawy uniwersalnej (jarzynki)
  • sól, pieprz do smaku
  • 1-2 jajka
  • 1/2 opakowania groszku konserwowego
  • 1/2 opakowania kukurydzy konserwowej
  • kilka listów pietruszki
  • Dodatkowo pojemniki do galaretek

Galaretka drobiowa – jak zrobić?


  1. Galaretka drobiowa
    1.
    Mięso myjemy, zalewamy wodą w takiej ilości, aby były przykryte ( 2-3 cm nad poziom mięsa) i zagotowujemy. Zbieramy szumowiny.
  2. 2.
    Marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę, pora myjemy (związujemy), obieramy i wkładamy do udek. Do wywaru dodajemy również ziele angielskie, liść laurowy, przyprawę i gotujemy na minimalnym ogniu przez 2 godz.
    Oddzielnie gotujemy jajka na twardo, studzimy i kroimy na mniejsze kawałki.
  3. 3.
    Po ugotowaniu z wywaru wyciągamy udka i wszystkie warzywa, studzimy. Udka obieramy (z kości i skóry) i kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę kroimy w talarki, pietruszkę i seler w słupki. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami letniego wywaru , by napęczniała.
    Wywar przecedzamy przez sitko, doprawiamy (wg gustu) i dodajemy żelatynę, której ilość zależy od ilości uzyskanego wywaru (ja otrzymałam 1,5l i dodałam 9 pełnych łyżeczek żelatyny, na 1 l -6-7 łyżeczek żelatyny). Wywar (musi być gorący) mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny.

  4. Galaretka drobiowa
    4.
    Pojemniki dekorujemy: na spód układamy pokrojone jajka, marchewkę, wsypujemy trochę groszku i kukurydzy, następnie pokrojone mięso, słupki selera, kilka małych listków pietruszki i zalewamy wystudzonym wywarem.
    Galaretki wstawiamy do lodówki do stężenia.

xxxx – dodatkowe informacje

Galaretka najlepiej smakuje podana z sokiem z cytryny.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Galaretka drobiowa
Następny przepis: Galaretka jogurtowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode